ACTUEEL

Steeds meer jonge meisjes met anorexia

Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die donderdag worden gepresenteerd op het congres 'Zorg voor eetstoornissen'. 

Landelijk onderzoek

De cijfers komen uit een landelijk onderzoek onder huisartsen, waarin gegevens over 1 procent van de Nederlandse bevolking worden bijgehouden. Gegevens over meisjes die worden aangemeld met anorexia worden sinds 1985 geregistreerd, aldus de Volkskrant.

30 Procent

Het aantal meisjes met anorexia in de groep 15-19 jaar was vroeger ongeveer 30 procent hoger dan in de groep 20-24 jaar. Inmiddels is de jongste groep drieënhalf keer zo groot geworden.

Pre-pubertijd

Hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek van Rijksuniversiteit Groningen, die het onderzoek leidde, ziet ook in de klinieken een stijging  van het aantal jonge meisjes met anorexia. "'Het lijkt erop dat de meisjes met anorexia jonger worden. We zien in klinieken ook al wel eens gevallen voorbijkomen van meisjes in de pre-puberteit."

Alerter

De oorzaken van de verdubbeling van jonge patiëntes zijn niet bekend. Volgens Hoek zijn er meerdere verklaringen mogelijk. "Of artsen en ouders zijn alerter en signaleren de ziekte eerder, óf er is sprake van een echte toename. Dat zou kunnen komen doordat kinderen tegenwoordig al op de basisschoolleeftijd gaan lijnen en dan gevoelig worden voor de ziekte. Maar het kan ook een combinatie hiervan zijn."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top