ACTUEEL

Vijftien tandartsen betrapt op titelmisbruik

Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vijftien tandartsen aan het licht gebracht die de titel orthodontist voeren, maar niet meer als zodanig geregistreerd staan.

Veertien dagen

Dat meldde de NZa donderdag. De betreffende tandartsen moeten binnen veertien dagen stoppen zich orthodontist te noemen.

Hoger tarief

Een tandarts mag een hoger tarief rekenen voor het plaatsen van beugels dan een orthodontist. De gedachte daarachter is dat tandartsen die ingreep minder vaak uitvoeren, er minder vaardig in zijn en er daardoor ook langer over doen. Sommige orthodontisten hebben om die reden hun officiële registratie als orthodontist laten vallen, maar noemen zich in de praktijk nog wel zo, bijvoorbeeld door de titel te voeren in gevelreclame of op hun website.

Verkeerde been

Volgens de NZa worden patiënten daardoor op het verkeerde been gezet. Zij ontvangen een hogere rekening voor het plaatsen van een beugel dan wanneer zij naar orthodontist zouden gaan die wel als zodanig staat ingeschreven in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Aan die situatie wil de NZa overigens een einde maken. Het is de bedoeling dat voor tandartsen en orthodontisten hetzelfde tarief gaat gelden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

7 november 2010

Hoe zit het ook weer met de relatie tussen kwaliteit en frequentie van medisch handelen? Een beugel is natuurlijk anders dan een borstoperatie, maar toch. De tandarts met weinig expertise wordt dus extra beloond.

Hoe krom kan een redenering zijn?

Top