ACTUEEL

Minister schuift ‘lobbydebat’ door

Het spoeddebat over de bekostiging van branche-, beroeps- en belangenverenigingen in de zorg is op verzoek van minister Schippers uitgesteld. De minister wil eerst het definitieve onderzoek van ZN-directeur Tony Lamping afwachten.

Spoeddebat

De Volkskrant berichtte in oktober op basis van een interview met Lamping dat er circa 1 miljard euro aan collectieve gelden naar de diverse lobbyclubs gaat. Voor SP-Kamerlid Renske Leijten aanleiding om een spoeddebat aan te vragen, dat donderdag had moeten plaatsvinden. Leijten wil weten of een dergelijk bedrag wel pas heeft in tijden van bezuinigingen. Schippers is bereid op het onderwerp in te gaan, maar wil de officiële publicatie van Lampings onderzoek later dit jaar in een wetenschappelijk tijdschrift afwachten.

Reacties

Lampings onderzoek, dat de ZN-directeur overigens op persoonlijke titel heeft verricht, heeft het nodige stof doen opwaaien. Branche- en beroepsverenigingen zijn verbolgen over het gebruik van de term “lobbyclubs”,  aanzien belangenbehartiging maar een klein deel van het werk omvat. Naast lobbyen richten de branche- en beroepsverenigingen zich ondermeer op scholing en de ontwikkeling van richtlijnen op het gebied van behandeling, veiligheid, kwaliteit en transparantie. Daarnaast zouden de cijfers in Lampings onderzoek volgens sommige brancheverenigingen niet kloppen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

5 november 2010

permitteer mij enkele opmerkingen. wat zijn de feiten? heeft meneer lamping voor zijn beurt gesproken? heeft hij iets gezegd wat niemand wil erkennen? is dit (persoonlijke) onderzoek openbaar? wat is de gehanteerde onderzoeksmethode? hoe werd er geturfd? welke organisaties zijn meegeteld, welke geldstromen onderzocht? of heeft hier iemand zijn mond voorbijgepraat en te snel de verkeerde conclusies geuit? tenslotte hoe nu verder, meneer lamping?

Cora Postema

5 november 2010

Of het nu gaat om lobbyen, belangenbehartiging of wat dan ook, het lijkt me goed om in de hele organisatie van ons zorgsysteem waar publiek geld naar toe gaat eens te kijken waartoe organisaties ooit opgericht zijn, hoe dat zich heeft ontwikkeld en of dat nog steeds past bij de huidige tijd en behoefte. Volgens mij komen we verder als we de zorgkluwen een beetje ontrafelen en weer teruggaan naar een heldere roldverdeling. Een patientenvereniging is volgens mij niet de plek voor het ontwikkelen van behandelrichtlijnen. Net zomin als een zorgverzekeraar dates moet gaan vergoeden voor singles omdat ze met partner gelukkiger zouden zijn.

Schoenmaker blijf bij je leest en misschien moet je eerst eens gaan kijken waarvoor je ook al weer bestaat. Dus zo'n debat n.a.v. 1 miljard aan 'lobbyclubs' ja graag, maar dan niet over het geld, maar over de doelmatigheid!

Top