ACTUEEL

Geen geld voor zelfmoordlijn

De zelfmoordpreventielijn 113 en website 113online.nl worden met sluiting bedreigd als financiële steun van de overheid uitblijft. Dat heeft psychiater en directeur van het platform voor zelfmoordpreventie 113online Jan Mokkenstorm donderdag gezegd.

Het zelfmoordpreventieplatform biedt anonieme hulpverlening aan mensen die denken over zelfmoord, aan hun naasten en nabestaanden. De afgelopen twee jaar werd het financieel ondersteund met een startsubsidie van het ministerie van VWS. Het platform rekende voor het jaar 2011 op een bedrag van 1,3 miljoen euro van het ministerie, maar volgens Mokkenstorm heeft minister Edith Schippers dit bedrag woensdag uit de begroting van 2011 geschrapt.

Paniek

De directeur vreest voor het voortbestaan van het platform. Volgens Mokkenstorm is de behoefte aan anonieme hulp voor mensen die aan zelfmoord denken heel groot. ,,Er zijn duizenden mensen die onze hulp nodig hebben. Mogelijk raken zij in paniek als ze horen dat deze verdwijnt'', aldus Mokkenstorm. Ook zou suïcidepreventie veel kosten besparen. Per jaar plegen in Nederland 1500 mensen zelfmoord, aldus 113Online. Dit blijkt ook uit cijfers van het CBS.

Verzekeraars

Op den duur zou suïcidepreventie moeten worden vergoed door zorgverzekeraars, waardoor financiering vanuit de overheid niet meer nodig is, zegt 113online. Nu is dat nog niet het geval vanwege het anonieme karakter van de hulpverlening. Mokkenstorm is in onderhandeling met de verzekeraars om de regeling te versoepelen, zo liet hij weten. De directeur denkt tot en met 2011 nodig te hebben om dit te bereiken.

Reactie VWS

Een woordvoerster van het ministerie van VWS liet weten dat het ministerie nooit de intentie heeft gehad om de startsubsidie, die dit jaar afloopt, te verlengen. ,,Het was vanaf het begin bekend dat het platform niet langer dan twee jaar zou worden gefinancierd.

Preventie

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joel Voordewind wil opheffing van de hulplijn 113 voorkomen. De ChristenUnie initieerde in 2008 een suïcidepreventiebeleid. ,,113 online heeft zijn waarde al bewezen door voor veel mensen in wanhoop het laatste redmiddel te zijn. Dat mogen we niet al na een jaar wegbezuinigen'', zei Voordewind donderdag.

Begrotingsdebat

Mokkenstorm heeft zijn hoop gevestigd op de Tweede Kamer, die op 9 november praat over de VWS-begroting. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top