ACTUEEL

Zorg op afstand heeft groot omzetpotentieel

Uit Amerikaans onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC) blijkt dat e-health en zorg op afstand een groot omzetpotentieel hebben. Het zou gaan om een omzet van 7 tot maximaal 43 miljard dolar.

Ook kan volgens het onderzoek worden bespaard doordat artsen sneller beslissingen kunnen nemen. Zo stelde 30 procent van de artsen die aan het onderzoek deelnamen altijd beslissingen te nemen op basis van incomplete informatie. Daarnaast stelde 40 procent van de artsen dat het aantal huisbezoeken en bezoekers van de spreekuren met 11 tot 30 procent zal kunnen afnemen door betere inzet van e-mail en sms. Volgens PWC zou dit het toekomstige artsentekort kunnen verlichten.

Betalingen

Verschillende soorten artsen zijn geïnteresseerd in verschillende methoden van mobiele zorg. Voor huisartsen gaat het vooral om efficiënter medicijnen voorschrijven, terwijl specialisten met name geïnteresseerd zijn in de online toegankelijkheid van medische dossiers (EPD). Wel moet worden gekeken naar betalingsmodellen. Die zijn nu voornamelijk gebaseerd op fysieke bezoeken aan of van de arts. Hoewel ook betaald moet worden voor telefonisch en e-mailcontact, zijn deze bedragen veel lager.

Nieuwe technieken

PwC raadt investeerders aan te kijken naar de mogelijkheden van 'doe-het-zelf' apparatuur. De helft van de ondervraagde patiënten geeft aan geïnteresseerd te zijn in een apparaat dat hen in verbinding stelt met hun arts. 20 procent van hen wil dit om zelf de kans te hebben om hun gezondheid te monitoren, en 18 procent wil dat hun dokter dit voor hen doet op basis van verstuurde informatie. Consumenten geven aan deze apparatuur het liefst in een ziekenhuis te kopen, maar willen er niet meer dan 10 dollar per maand aan kwijt zijn en het apparaat mag niet meer dan 75 dollar kosten.

Trage invoering

Ondanks de bewezen maatschappelijke meerwaarde komt de inbedding van eHealth in de Nederlandse zorg te langzaam van de grond, zo constateerde innovatieplatform Health Valley eind oktober. Bredere bewustwording, meer regie en meer prikkels zijn volgens Health Valley nodig om eHealth versneld en structureel te verankeren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top