ACTUEEL

Amsterdamse poli voor allochtonen voorlopig niet open

De opening van de eerste poli voor allochtone patiënten, Vatan, is weer uitgesteld. Zorgverzekeraar Agis ziet toch af van een overeenkomst. Dat meldt het Parool.

Nu Agis zich terugtrekt, moeten de initiatiefnemers van de poli zelf alle behandelingen voorfinancieren. De polikliniek Vatan gaat daardoor later open dan 1 oktober, wat de bedoeling was. Er zijn al tientallen aanmeldingen, maar volgens arts en mede-oprichter Sükrü Genco worden tot 1 januari alleen de 'dramatische gevallen' geholpen, met geld uit eigen zak van de oprichters.

Eerste generatie

Vanaf 1 januari wordt Vatan een ZBC. De Kliniek richt zich op de eerste generatie allochtonen, die in de Nederlandse gezondheidszorg de weg niet vinden. Ieder jaar gaan circa dertigduizend Turken voor behandeling naar een ziekenhuis in hun vaderland. Genco's verklaring daarvoor is dat een deel van de Turkse allochtonen zich onvoldoende begrepen voelt door Nederlandse hulpverleners.

Gefrustreerd

Genco zegt dat Agis al twee jaar betrokken was bij de voorbereidingen van de kliniek en noemt het frustrerend dat de zorgverzekeraar zich heeft teruggetrokken. Hij wil echter op aanraden van zijn aandeelhouders inhoudelijk niet ingaan op de afwijzing, om de zakelijke verhoudingen niet te schaden. Agis is de grootste verzekeraar onder allochtonen.

Reactie Agis

Agis blijft in zijn reactie vaag, meldt het Parool. De zorgverzekeraar zou zich nog beraden over de toegevoegde waarde van Vatan voor de eigen verzekerden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

9 november 2010

Wat een onzin die allochtonen poli. Sowieso een griezelig woord " allochtoon" .

Laten we ons allemaal inzetten voor een zorgverlenerspopulatie die een afspiegeling is van onze maatschappij. Dus laten we de kansen tot opleiding en werk voor alle geledingen van onze bevolking gelijk maken. Dat is helaas nu niet zo!! Er komt op die manier ook meer begrip voor genetische variatie in " gezondheid" . Deze discussie mis ik nogal . Als je bijvoorbeeld kijkt naar de discussie rond de pensioenleeftijd mis ik nog het maatwerk voor populaties die helemaal geen levensverwachting hebben zoals de " autochtone gemiddelde Nederlander" . Aziaten leven bijvoorbeeld stukken korter door een grotere kans op diabetes en hart en vaatziekten.

Top