ACTUEEL

PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

Wel of niet thuis bevallen, of toch maar naar het ziekenhuis. Menig zwangere zit met die vraag en om daar een einde aan te maken, wil Khadija Arib, Tweede Kamerlid voor de PvdA, snel om tafel met wetenschappers en onder meer verloskundigen.

Kabinetsreactie op eerder onderzoek

Het Kamerlid vindt dat ze eigenlijk al te lang wacht op een kabinetsreactie op eerder onderzoek naar sterfte van baby’s rond bevalling. Omdat de Kameragenda zeker de eerste twee weken nog vol zit met begrotingsbehandelingen, ziet ze een al aangevraagd spoeddebat voorlopig niet plaatsvinden. Daarom dus nu het plan voor een hoorzitting. Ze wil deze het liefst in de derde week van november houden. Zo'n bijeenkomst met wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepsgroepen, is voor Kamerleden een goede voorbereiding op het debat dat niet lang daarna volgt, vindt Arib.

Thuis bevallen

Arib wees er al eerder op dat na onderzoek onduidelijkheid ontstond over de veiligheid van thuis bevallen. Ze pleitte deze zomer voor een einde aan “de domeindiscussie” tussen verloskundigen en gynaecologen.

Babysterfte

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1700 baby’s vlak voor, tijdens of na de geboorte. Ons land heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Volgens onderzoekers is de dood van naar schatting vierhonderd baby’s te vermijden door betere zorg.

Samenwerking

Het ministerie van VWS wil in 2011 24 miljoen euro uittrekken om de samenwerking tussen gynaecoloog, kraamzorg en verloskundige te verbeteren. Verder krijgen alle zwangeren voor de 34e week van de zwangerschap een verloskundige of andere zorgverlener op bezoek om mogelijke risico’s tijdens de bevalling te beoordelen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

9 november 2010

als echtpaar zou je toch gek zijn om je kind thuis ter wereld te laten komen.

Die stomme bakerpraat van verloskundigen die alleen maar aan hun eigen gewin denken moet stoppen.

Iedereen naar het ziekenhuis, goede pijnstilling en lekker op luxe kraamafdelingen bevallen.

Misschien een idee om " kraamhotels " op te richten waar de patient tegen betaling lekker luxe kan bevallen en verblijven in de kraamperiode????

Anonym

9 november 2010

Het is helemaal niet gek om je kind thuis ter wereld te laten komen mits er een goede afweging van de vrouw en een goede risicoinschatting van de verloskundige aan ten gronslag ligt. Ik zeg: eerste kind? Kies ook bij een gezonde zwangerschap en geen verhoogd risico voor een poliklinische bevalling. Je hebt tenslotte nog geen flauw idee wat je te wachten staat en hoe je zult reageren. Bij de risicoinschatting door de verloskundige en de eigen afweging van de vrouw moet vooral het mentale stuk meer aandacht krijgen. Een vrouw moet tijdens haar bevalling los kunnen laten en niet in paniek schieten. Voor sommige typen mensen is dat heel moeilijk. Ik heb bij mijn drie bevallingen (1 thuis, 2 ziekenhuis) heel veel baat gehad bij zwangerschapsyoga. Zwangere vrouwen: laat je niet gek maken door de hele discussie over de thuisbevalling. Ga op je gevoel af en laat je niet overrompelen door welke zorgverlener dan ook!

Top