ACTUEEL

UMCU test nieuwe behandelmethode borstkanker

Het UMC Utrecht begint volgende maand met het testen van een nieuwe behandelmethode van borstkanker door middel van ultrageluid. De methode wordt eerst toegepast op vrouwen met een goedaardig gezwel, over twee tot drie jaar kan het mogelijk worden gebruikt bij vrouwen met borstkanker.

Behandeling met ultrageluid

Het UMC Utrecht is de eerste ter wereld dat onderzoek doet naar de nieuwe behandeling, zo heeft het ziekenhuis maandag laten weten. Bij de behandelmethode wordt met ultrageluid de borsttumor verhit, waardoor de tumorcellen afsterven. De tumor wordt verhit tot een temperatuur van 60 tot 90 graden. Na het afsterven wordt hij door het lichaam opgeruimd. Met een gelijktijdige MRI-scan kunnen artsen de temperatuur in de gaten houden en de locatie van de tumor bepalen. Interventieradiologen in het UMC Utrecht gebruiken ultrageluid al voor de behandeling van vrouwen met vleesbomen in de baarmoeder.

Voordelen

Het voordeel van de behandeling met ultrageluid is dat het een stuk minder belastend is en sneller gaat dan de operatie die nu bij mensen met borstkanker wordt uitgevoerd. Aanvullende bestraling blijft overigens ook bij de nieuwe methode nodig.

Kleine borsttumoren

Als de behandelmethode over een aantal jaar voldoende is getest, komt ongeveer een kwart van de borstkankerpatiënten in aanmerking hiervoor. Het gaat dan om patiënten met kleine, niet uitgezaaide borsttumoren.

Borstkanker

In Nederland krijgt gemiddeld een op de negen vrouwen borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. (ANP)\

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top