ACTUEEL

Jomanda afwezig bij hoger beroepszaak Millecam

‘Genezend medium’ Jomanda is maandag niet verschenen bij de behandeling van de zaak in hoger beroep rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Volgens haar advocaat Luc Benistant heeft zij daarvoor persoonlijke redenen. Ook andere bijeenkomsten die zij voor deze maand had gepland zijn volgens de advocaat afgezegd.

Vrijspraak Jomanda

Jomanda werd vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken. De rechtbank vond niet dat Jomanda doorslaggevend is geweest voor Millecams overtuiging dat zij geen borstkanker had maar een bacteriële infectie. De rechters oordeelden dat Jomanda wel ernstig tekort was geschoten in zorgvuldigheid jegens de ernstig zieke Millecam. Het Openbaar Ministerie (OM), dat voor de rechtbank twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf had geëist, ging in hoger beroep tegen de vrijspraak.

Onthouding medische zorg

Volgens het OM is Jomanda door Millecam de nodige medische zorg te onthouden verantwoordelijk voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. De aantijging geldt ook voor twee alternatieve artsen die de actrice hebben behandeld. Zij werden vorig jaar wel veroordeeld door de rechtbank.

Specialist

De artsen, die maandag wel aanwezig waren tijdens de zitting, stelden Millecam te hebben doorverwezen naar een specialist. Een van de twee zei aan Millecam te hebben gezegd bij het beoordelen van de tumor dat hij dacht dat het om een ernstige vorm van kanker ging.

Beslissing gerechtshof

Het gerechtshof heeft zes dagen gereserveerd voor de behandeling van de zaak. Op 16 november spreekt het OM zijn strafeis uit. Bij de behandeling van de zaak door de rechtbank in Amsterdam vorig jaar was Jomanda ook niet aanwezig. De verdachten hebben bij de rechtszaak een verschijningsrecht en zijn niet verplicht om aanwezig te zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top