ACTUEEL

'Tweede Kamer tracht pgb’s te ontzien'

De Tweede Kamer tracht de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg te ontzien. Dat schrijft Profnews. Volgens parlementariër Venrooy (VVD) staan de bezuiniging op het pgb ter discussie tijdens het bespreken van de begroting van het ministerie van VWS deze week.

150 miljoen bsparen op pgb

Het vorige kabinet kwam met het plan om 150 miljoen euro te besparen op het budget voor pgb. Zieken en ouderen kunnen het pgb inzetten om zelf thuiszorg in de kopen.

Alternatieve dekking

Venrooy stelt dat initiatiefrijke hulpbehoevenden worden gestraft door de bezuinigingen. Hij is benieuwd hoe de verantwoordelijke staatssecretaris de kwestie ziet. Wellicht is een alternatieve dekking voor pgb mogelijk. Aline Saers, directeur van belangenvereniging Per Saldo, benadrukt dat veel mensen een pgb moeten nemen aangezien er geen passende reguliere thuiszorg of andere zorgverlening verkrijgbaar is. Dat hangt samen met het falende inkoopbeleid van zorgkantoren.

Op zoek naar goed alternatief

Kamerlid Agema (PVV) keert zich eveneens tegen de voorgestelde korting. De PVV heeft echter nog geen alternatieve dekking kunnen vinden. De partij zal iedereen met een goed alternatief steunen. Het CDA wil ook de staatssecretaris steunen als ze oplossingen aandraagt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top