ACTUEEL

Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Door eenvoudige aanpassingen aan een woning kunnen mensen met dementie twee tot drie jaar langer zelfstandig thuis wonen. Met een goed binnenklimaat en juiste verlichting voelen vergeetachtige bewoners zich prettiger en zijn ze minder rusteloos en agressief. Dat blijkt uit onderzoek door Joost van Hoof die donderdag, in samenwerking met kenniscentrum Vilans, Hogeschool Utrecht en Alzheimer Nederland, een website opent met nuttige tips.

Mantelzorg

Van Hoof promoveerde maandag aan de Technische Universiteit Eindhoven op een studie naar dementie en wonen. Bij de aanpassingen aan een huis gaat het volgens hem vooral om comfort, veiligheid, structuur en herkenbaarheid. Van Hoof benadrukt dat het thuis wonen van mensen met dementie vooral afhangt van het uithoudingsvermogen van de familie en vrienden die de zorg op zich nemen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Rietsema

11 november 2010

Dit is precies waar het om zal gaan in de toekomst om de grote golf van mensen met dementie goed te kunnen opvangen: zelfzorg stimuleren en de mantelzorger krachtiger maken. De client samen met zijn familie de regie laten houden. Het krachtiger maken van de mantelzorgers is ook onderwerp van de Dementie Experience: www.DementieExperience.nl.

Schriek

11 november 2010

Het belang van een omgeving waarin de mens met dementie zich veilig, thuis en zekerder voelt is groot. Niet alleen binnen de intramurale setting. Iden beschikt over een instrument dat ruimten beoordeeld op geschiktheid voor mensen met dementie. Dit instrument is gebaseerd op wetenschappelijke (onderzoeks) resultaten en door experts aanvaardde inzichten. Dit instrument is ontwikkeld aan de universiteit van Stirling (Schotland) en wordt i.s.m. ideon regelmatif geacttualiseerd op de nieuwste (wetenschappelijke)inzichten. Ideon werkt met woningbouwcorporaties samen om dit instrument te "vertalen" naar richtlijnen de eigen (huur) woning.

Top