ACTUEEL

Politiek neemt CIZ onder vuur

Het CDA vindt de manier waarop nu beoordeeld wordt of iemand in aanmerking komt voor AWBZ-zorg, een “bureaucratisch monster”. De partij wil dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dat nu alle aanvragen behandelt, voortaan alleen de nieuwe meldingen beoordeelt. De SP wil dat het CIZ in zijn geheel wordt afgeschaft.

Steeds meer klanten herindicatie

Dat bleek dinsdag tijdens het begrotingsdebat over de gezondheidszorg in de Tweede Kamer. Vorige week werd bekend dat het CIZ steeds meer klanten te verwerken krijgt, waarbij het vaker gaat om bekende gevallen die een herindicatie nodig hebben dan om nieuwe aanmeldingen.

Herhalingsaanvragen

Volgens het CDA omvatten de nieuwe meldingen circa 20 procent van het totaal. De overige 80 procent herhalingsaanvragen gaan als het aan het CDA ligt, voortaan via de huisarts of zorgwerkers zoals verpleegkundigen.

Zorgaanvragen

Het CIZ kreeg vorig jaar voor het eerst meer dan 1,1 miljoen aanvragen voor hulp. Sabine Uitslag, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt de zogenoemde onafhankelijke indicatiestelling door het CIZ belangrijk. Tegelijk stelt zij op basis van gesprekken met mensen die zorg ontvangen en verlenen, dat dit middel is verworden tot ,,een last en een bureaucratisch monster waarbij het woord vertrouwen ver te zoeken is’’.

AWBZ

De AWBZ betaalt de zorg voor ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten die in een instelling wonen en chronisch zieken. Ouderen zijn de grootste groep klanten: 66 procent van de aanvragen had vorig jaar te maken met 65-plussers.

Nieuwe indicaties

Uitslag vindt het ook onnodig dat gehandicapten telkens een nieuwe indicatie moeten aanvragen, zoals dat nu geregeld is. Dat zou voortaan alleen moeten als er sprake is van een verslechtering van de gezondheidssituatie. Verder zouden de zorgaanvragen van mensen die in de laatste levensfase verkeren, “aanzienlijk” versneld moeten worden. Nu gebeurt het regelmatig dat de toekenning pas komt wanneer de patiënt is overleden, aldus Uitslag.

Bureaucratie afschaffen

SP-Kamerlid Renske Leijten wil vooral kleinschalige zorgvoorzieningen. “We schaffen het CIZ af en zijn een hoop bureaucratie kwijt.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Looymans Wilhelmien

14 november 2010

Zullen we 1 januari 2011 het CIZ afschaffen; dan kunnen we hiermee de tekorten van de 144 wijkverpleegkundige oplossen van Zichtbare Schakel. Daarnaast kunnen we een voorbeeld nemen aan Belgie; de wijkverpleegkundige in de buurt, als coordinerend verpleegkundige in de wijk voor de huisartsen en zijn clienten. De indicatie wordt op papier voor de zorgverzekeraar samen gemaakt door de huisarts en wijkverpleegkundige; en dit al sinds 1963!!

Top