Finance

CBS: Meer omzet en winst zorginstellingen

De omzet van zorginstellingen is vorig jaar gestegen, net als in 2008. Ook de winst nam toe. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft bekendgemaakt.

Omzet 47 miljard euro

De totale omzet van ziekenhuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg, kwam in 2009 uit op 47 miljard euro. Dat is bijna 6,4 procent meer dan in het voorgaande jaar. De zorginstellingen maakten samen 900 miljoen euro winst.

Stijgende zorgkosten

De kosten van de gezondheidszorg stijgen al jaren. Dat komt grotendeels door de vergrijzing, maar ook door de beschikbaarheid van steeds meer nieuwe, duurdere behandelmethodes. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Sophie Hankes vz SIN-NL

10 november 2010

Het is hoog tijd dat overheid en zorgverzekeraars de resultaten van medisch handelen publiceren en daadwerkelijk controleren. De klakkeloze vergoeding van declaraties van artsen en ziekenhuizen dient per direct te eindigen.

Slechte prestaties dienen voor kosten van de veroorzaker(s) te komen conform het principe: de vervuiler betaalt.

Dit komt de kwaliteit van zorg en de kosten van zorg ten goede, ten voordele van de patienten/zorgverzekerden die nu ten onrechte een hogere zorgpremie opgelegd krijgen.

Top