ACTUEEL

'Checklist kan sterfte rond operaties halveren’

De sterfte rond operaties in Nederlandse ziekenhuizen kan met de helft worden verminderd als artsen en verpleegkundigen gebruikmaken van een nieuwe, uitgebreide checklist. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam waarvan de resultaten donderdag verschijnen in het medische vakblad New England Journal of Medicine.

Complicaties

In de westerse wereld overlijdt één op de 150 mensen die worden opgenomen, als gevolg van complicaties die in het ziekenhuis optreden. Veel van die incidenten doen zich voor bij patiënten die een operatie ondergaan. Daarom gaat tot dusver de aandacht vooral uit naar het handelen in de operatiekamer, waar strak omschreven procedures gelden.

Meeste fouten buiten operatiekamer

Maar ook voor en na een operatie worden nog weleens fouten gemaakt die tot complicaties en sterfte leiden. “Uit onderzoek is gebleken dat de meeste onvolkomenheden in de zorg rond een operatie buiten de operatiekamer worden begaan”, zegt Marja Boermeester, onderzoeksleider en chirurg in het AMC. “Het is dus logisch om te kijken of daar winst te boeken valt.”

Nieuwe checklist

De onderzoekers hebben daarom een nieuwe checklist ontwikkeld waarin alle controles in kaart zijn gebracht die moeten zijn uitgevoerd voor de operatie, tijdens en vlak na de ingreep en voor het ontslag uit het ziekenhuis. De behandelaars moeten meer dan honderd punten nalopen die rond een operatie tot fouten kunnen leiden, zoals de precieze plaats die moet worden geopereerd, het gebruik van bloedverdunners en mogelijke allergieën voor medicijnen.

Opzienbarend

De werking van die lijst is sinds 2007 onderzocht aan de hand van gegevens van vierduizend geopereerde patiënten in zes ziekenhuizen. Daaruit bleek dat het aantal complicaties met ruim een derde daalde, van 27,3 naar 16,7 procent. De sterfte nam met de helft af, van 1,5 naar 0,7 procent. De onderzoekers noemen de resultaten opzienbarend. “Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte”, aldus Boermeester.

Toepassing

Het AMC past de checklist inmiddels standaard toe bij alle chirurgische ingrepen. Veertig andere ziekenhuizen in Nederland hebben al belangstelling getoond. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

11 november 2010

Wilt U svp de bron vermelden inzake de 150 doden door complicaties bij operaties? Is dit het artikel van 11 nov. 2010 in het NEJM?

In okt. 2007 startte de WHO de campagne safe surgery en voerde de checklist in. Januari 2009 vroegen wij chirurg Johan Lange bij een openbare lezing in Utrecht om de checklist in Nederland te laten invoeren. Waarom wachten artsen en ziekenhuizen met invoering?

Nu zijn duizenden mensen onnodig overleden.

Anonym

12 november 2010

@ sophie hankes, typisch jurist: als u het allemaal zo goed weet en kunt is mijn advies: ga alsnog geneeskunde studeren, wordt zelf arts, en ga zelf het beroep lekker uitvoeren op de perfecte manier en helemaal foutloos en zo. Makkelijk ongefundeerd klagen en zwartmaken aan de zijlijn schiet niemand wat mee op.

Top