ACTUEEL

Kabinet houdt vast aan zelf betalen rollator

Het kabinet wil vooralsnog vasthouden aan de beoogde maatregel dat mensen loophulpmiddelen zoals rollators voortaan zelf moeten kopen. Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Schippers wees daarmee een verzoek af van de PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA. PVV-Kamerlid Fleur Agema had er op dinsdag voor gepleit dat krukken, rollators en andere hulpmiddelen bij het lopen toch weer terugkomen in het basispakket. Door bezuinigingen dreigen deze hier per 2011 uit te vallen.

Onafhankelijkheid

Agema vindt het belangrijk dat ouderen makkelijk van dit soort hulpmiddelen gebruik kunnen blijven maken. "Het is zo ongelooflijk belangrijk voor ouderen die er onafhankelijk door blijven.' Agema vreest een toename van het aantal valincidenten. Want: “Nu al raken elk jaar 15.000 ouderen gewond door een val in huis. Van hen overlijdt de helft binnen een jaar.”

Voor eigen rekening kopen

Het “voor eigen rekening kopen” is acceptabel, vindt Schippers echter. Zeker omdat er een tweedehandsmarkt ontstaat als de hulpmiddelen niet meer standaard vergoed worden. Nu is die er nog niet, omdat iedereen recht heeft op een nieuw loophulpmiddel. Schippers betwist het belang van de rollator niet. “Ze zijn niet weg te denken en ik wil niets afdoen aan het belang ervan. Maar ik denk dat dit verantwoord is.” De bewindsvrouw zegt af te wachten of meer partijen in de Kamer de PVV op dit punt steunen.

Loopstok blinden

Ze verzekerde de Kamer verder dat de loopstok voor blinden in het basispakket blijft. En ook de anticonceptiepil wordt vergoed voor vrouwen die hem op medische indicatie gebruiken. Over het aantal ivf-behandelingen in het basispakket heeft de minister nog niets besloten. Schippers gaat de komende tijd met deskundigen om de tafel en rapporteert dan terug. Vooralsnog houdt ze eraan vast dat voortaan niet drie maar één in-vitrofertilisatiebehandeling wordt vergoed. “Als er betere alternatieven zijn, ben ik bereid daar naar te kijken.” Ethisch handelen moet wat haar betreft in alle omstandigheden voorop blijven staan. “Hoeveel pogingen er ook worden vergoed, we gaan niet ineens meer embryo's terugplaatsen.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top