ACTUEEL

Kamer wil rollator in 2011 toch in basispakket

Een Kamermeerderheid wil dat de rollator in 2011 toch via het basispakket wordt vergoed. Het pleidooi van Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) kreeg donderdag bijval van de coalitiepartijen CDA en VVD.

'Zoethoudertje'

Ook SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn ervoor om de rollator weer te vergoeden. PvdA en ChristenUnie willen eerst meer weten over de gevolgen van het besluit, voordat ze beslissen. D66 noemt het zoethoudertje dat de grote problemen en stijgende kosten in de zorg niet oplost. “Het kabinet-Rutte maakt de kiezer blij met een dooie mus.”

Schrappen

Eerder dit jaar besloot het kabinet juist de hulpmiddelen bij het lopen uit bezuinigingsoogpunt per 2011 te schrappen. De maatregel zou 20 miljoen euro opleveren. Maar krukken, loopmiddelen en rollators zijn essentiële hulpmiddelen voor ouderen, vindt Agema. De rollator houdt mensen mobiel en voorkomt valpartijen. Ze wijst erop dat ouderen vaak niet graag een rollator aanvragen: “Het is geen mooie nieuwe fiets die ze trots voor de deur zetten” De aanschaf niet meer vergoeden, zorgt volgens haar voor een extra drempel.

Verantwoordelijk minister Edith Schippers (Volksgezondheid) twijfelt niet aan het nut van de rollator en soortgelijke hulpmiddelen, maar wees het verzoek van gedoogpartij PVV eerder nog af. Schippers vindt het acceptabel om dit soort hulpmiddelen voor eigen rekening te kopen en hoopt dat er een tweedehands markt ontstaat waar ze tegen nog scherpere prijzen verkrijgbaar zijn.

gevolgen beslissing

De VVD-minister zet voor de Kamer op een rijtje wat de gevolgen zijn van het verzoek om de rollator toch in de basisverzekering te houden. Maar: “Uitvoering in 2011 is complex. Bij veel verzekeraars is het inmiddels opgenomen in de aanvullende verzekering.” Agema is benieuwd naar de verdere consequenties. “Het is toch ook onpraktisch om het in 2011 wel uit het pakket te halen en het in 2012 weer in het pakket te doen.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top