ACTUEEL

PvdA wil beloningen zorgbestuurders aanpakken

De PvdA wil de hoge beloningen bij bestuurders en toezichthouders in de zorg aanpakken. Geld voor de zorg moet ook echt naar de zorg en niet naar onevenredig hoge beloningen, aldus de Tweede Kamerleden Agnes Wolbert en Eelke van der Veen.

Massale overschrijding beloningscode

De twee kwamen donderdag met hun voorstel tijdens het afrondende deel van het drie dagen durende debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Het is de PvdA, net als bijvoorbeeld de SP, een doorn in het oog dat de beloningscode voor bestuurders in de gezondheidszorg "massaal wordt overschreden".

Rechtvaardigheid

Door ook zorgbestuurders onder de nog op te stellen overkoepelende wet te laten vallen die bepaalt dat beloningen in de publieke sector niet hoger kunnen uitvallen dan het inkomen van de premier, zou dit niet meer voorkomen. “Iedereen moet bijdragen aan de noodzakelijke ombuigingen in de gezondheidszorg. Het is niet rechtvaardig dat bestuurders en toezichthouders onevenredig hoge beloningen ontvangen terwijl dit geld aan de zorg moet worden besteed”, aldus de PvdA.

Naleven beloningscode

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wijst erop dat de sector sinds september 2009 een beloningscode heeft. Ze vindt het dan ook veel te vroeg om nu al over te stappen op een wettelijke regeling. “Alles op z’n tijd”, aldus de bewindsvrouw die vindt dat de sector de kans moet krijgen om zelf naleving van de code af te dwingen. Daar hoort ook bij dat wordt opgetreden als afspraken niet worden nagekomen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

arts

12 november 2010

eelke van der veen wil natuurlijk alleen het bestuurlijk talent uit ziekenhuisdirecties wegdrijven. je hoort hem niet over een salarisbeknotting van zijn voormalige collegae, de directeuren van zorgverzekeraars!

Anoniem

24 november 2010

Bestuurders moeten zich dit aantrekken, maar het gezeur over de salarissen kan ook wel wat minder. Er zijn meer en betere mogelijkheden om besparingen door te voeren o.a. de mede door de kamer zelf veroorzaakte regeldruk en 'kwaliteitscontroles' en de alsmaar uitdijende inspecties. Laten we stoppen na elk voorval / incident weer wetegeving, beleid, protocollen en toezicht van de Ministers te eisen.
Dr. G.A.

Tamara Kieft

5 mei 2012

ONRECHTVAARDIGHEID
OFTEWEL DE VAARDIGHEID VAN BESTUURDERS

Laat men om te beginnen iedereen die bij een zorginstelling, een zorgverzekeraar of het Ministerie van VWS werkt met een salaris boven de Balkenende-norm flink aanpakken, voordat men overgaat tot het drastisch verhogen van de eigen bijdrage van patiënten.

Top