ACTUEEL

UMCG werpt zich met eigen BV op plastische chirurgie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een eigen kliniek voor plastische chirurgie. Met de opening van het Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie (UCEC) heeft Nederland voor het eerst een centrum waar esthetische chirurgie op academisch niveau wordt verricht.

‘Veiliger’

Plastische chirurgie wordt in Nederland hoofdzakelijk in privéklinieken aangeboden. Door het vak binnen een academische setting uit te oefenen wordt plastische chirurgie volgens het UMCG “veiliger, beter en meetbaar”. In het UCEC werken alleen erkende plastisch chirurgen. De kliniek hanteert bovendien dezelfde kwaliteitscriteria als het ziekenhuis. Ook kunnen artsen in de kliniek gebruik van de faciliteiten van het UMCG.

Richtlijnen

Daarnaast biedt de academische setting betere opleidingsmogelijkheden. Op wetenschappelijke wijze wordt ervaring opgedaan en worden nieuwe technieken ontwikkeld. Daarnaast biedt het UCEC een platform voor multidisciplinaire samenwerking.  Het UCEC wil zich ook richten op de ontwikkeling van richtlijnen die de kwaliteit van esthetische behandelingen inzichtelijk en meetbaar moeten maken. Het UCEC denkt patiënten op basis van kennis door opleiding, onderzoek en gebundelde expertise optimale voorlichting te kunnen geven.

BV

Het UCEC heeft het UMCG een apart bedrijf in BV-vorm opgericht. De aandelen hiervan zijn eigendom van het UMCG. Het UMCG onderstreept dat de behandelingen in het UCEC niet ten koste gaan van de reguliere zorg in het ziekenhuis. Met het oog op een transparante bedrijfsvoering hanteert het UCEC de governance code. Ook valt het UCEC onder de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi).

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

14 november 2010

Wat zal Berend nu gaan doen? In de verantwoorde omgeving van het UMCG gaan opereren of in een ZBC blijven.

Robert Boonen

15 november 2010

Dit is een fraai staaltje van protectionisme van plastisch chirurgen. In de praktijk veranderd er dus niets. Plastisch chirurgen die collega plastisch chirugen onderwijs geven in esthetische chirurgie. Het zou de universiteit sieren als ook andere artsen en/of specialisten toegang zouden krijgen tot deze opleiding. Daar zijn de patienten echt gebaat!! Als ze dat weigeren, is er gelukkig een alternatief. Kijk maar eens op www.NVVCC.nl . Er bestaat toch een vrije artsenkeuze?

Ik sta op de wachtlijst voor mijn hand.

15 november 2010

Schoonheidsoperaties leren op kosten van de belastingbetaler? Hoe zot kan het worden? Moet de belastingbetaler straks ook de opleiding van schoonheidsspecialistes gaan betalen? Er zijn nu al te weinig handchirurgen. Laat ze eens gaan doen waar ze wel (betaald) voor opgeleid worden: reconstructies in ziekenhuizen uitvoeren. Artsen die schoonheidsoperaties willen uitvoeren moeten niet op kosten van de belastingbetaler eerst plastisch chirurg worden en vervolgens veel geld gaan verdienen in priveklinieken.

Top