ACTUEEL

Medische ‘metrokaart’ maakt ziekenhuizen veiliger

Het UMC St. Radboud, het Atrium MC en het Scheper ziekenhuis hebben de handen ineen geslagen bij de ontwikkeling van een nieuwe checklist die ziekenhuizen veiliger maakt. De initiatiefnemers denken met de methode een vergelijkbaar of hoger rendement te kunnen scoren dan het AMC, dat deze week in het nieuws kwam met een checklist die het aantal sterfgevallen bij operaties kan halveren.

Visualisatie

Het TimeOut-model, dat de ziekenhuizen samen met medische productinnovator Panton en High Care Interim en Advies hebben ontwikkeld, onderscheidt zich volgens de initiatiefnemers van de door het AMC gehanteerde Surpass-methode door de ruimere aandacht voor het pre- en postoperatieve proces. Daarnaast kenmerkt de methode zich door een heldere visuele opbouw. Bestuursvoorzitter Maarten Rutgers van de Zorggroep Leveste Middenveld, waartoe het Scheper Ziekenhuis in Emmen behoort, spreekt daarom van een ‘medische metrokaart’.  “Aan het afvinken van uitgebreide checklists heeft iedereen een broertje dood”, licht Rutgers het model toe. “Wij hebben ons afgevraagd hoe het makkelijker kan en zijn uitgekomen op een aan de metro ontleende kaart.”

Acceptatie

In het Atrium MC en het Scheper Ziekenhuis is de medische metrokaart inmiddels op verschillende plekken in en rond de operatiekamer terug te vinden. Volgens Rutgers heeft de gebruiksvriendelijkheid zowel de acceptatie als implementatie aanzienlijk geholpen. “Dokters vinden het niet fijn wanneer een externe partij ze iets oplegt”, zegt Rutgers. “Maar door de visualisatie en het gebruiksgemak van de metrokaart  is wat er aan weerstand was als sneeuw voor de zon verdwenen. Doordat het gemakkelijker werkt dan een vragenlijst is ook de implementatie enorm snel verlopen.”

Vereniging

Om het model breder bekend te maken richten de drie ziekenhuizen eind deze maand een vereniging op. De Vereniging Veilige Curatieve Zorg presenteert zichzelf ook in het decembernummer van Skipr magazine dat deze verschijnt. Volgens Rutgers hebben naast de initiatiefnemers zeker zes ziekenhuizen belangstelling om lid te worden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

JHJM Gielkensmhuisarts np

16 november 2010

de zg opzienbarende nieuwste controlelijst bij chirurgische patienten SURPASS is een aanwinst,echter het is omduidelijk of er implementatie in het huisartsen-informatiesysteem komt:als oud huisarts was kennis van zaken rond de operatie van elke patient ook voor de huisarts zeer van belang;ik hoop dat er dienaangaande naar deze groep daarover snel duidelijkheid komt...of zijnin dit SURPASS alert-systeem de huisartsen al maximaal betrokken of geinformeerd?

Top