ACTUEEL

Onderzoek naar fusieverbod ziekenhuizen en verzekeraars

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat onderzoeken of een verbod op fusies tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nodig is. Evenals de Tweede Kamer is de minister bang dat patiënten weinig meer te kiezen hebben als hun zorgverzekeraar een ziekenhuis in handen heeft. De klanten van die verzekeraar zouden dan alleen daar dan nog terecht kunnen.

Patiënten moeten kunnen blijven kiezen

Parlement

Het parlement viel over de minister heen, omdat hij weigerde tegemoet te komen aan een eerdere wens van de Kamer om nu al met een fusieverbod te komen. Klink zei vorige week dat hij het samengaan van zorgverzekeraars en zorginstellingen niet op voorhand wil verbieden. Volgens Klink kan dit op grond van Europese regels niet zomaar, maar hij deelt de vrees dat de vier grote zorgverzekeraars in de toekomst ook de zorg zelf in handen hebben.

Advies commissie

Een commissie gaat uitzoeken of een fusieverbod nodig is om deze opdeling van de zorg tegen te gaan, of dat bestaande regels volstaan om dit uit te sluiten. Voor 1 mei moet deze commissie advies uitbrengen.

Toezichthouders

De minister hield vol niets te kunnen doen tegen de overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door een coöperatie waaraan ook zorgverzekeraar DSW deelneemt. Hier zijn nu eerst toezichthouders als de NMa en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan zet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top