ACTUEEL

Nederlandse hulporganisatie krijgt G20-prijs

  • Onbekend
  • 13 november 2010
  • 1333 keer gelezen
  • 1 reactie

Het Medical Credit Fund, een Nederlandse hulporganisatie, heeft vrijdagochtend een prijs gekregen die door de G20 in het leven is geroepen. Onno Schellekens van de organisatie kreeg de award in Seoul uitgereikt door de Amerikaanse president Barack Obama. In Seoul zijn de leiders van de twintig belangrijkste economieën ter wereld bijeen.

SME Finance Challenge Award

Het gaat om de SME Finance Challenge Award, een door de G20 in het leven geroepen competitie, gericht op het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. Van de veertien geselecteerde organisaties bleven drie winnaars over. Volgens het fonds heeft de G20 voor die veertien clubs 500 miljoen dollar te verdelen, maar hoeveel de Nederlandse winnaar krijgt is niet duidelijk.

Medical Credit Fund

Medical Credit Fund is een met privégeld gefinancierde organisatie. Ze financiert in Afrika kleine en middelgrote plaatselijke ondernemers rechtstreeks, zonder tussenkomst van een overheidsinstantie. Het fonds geeft geen geld, maar leent het, tegen een laag percentage. Medical Credit Fund is onderdeel van de ontwikkelingsorganisatie PharmAccess. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dubbeldam

13 november 2010

Het is heel goed dat ook de private sector in de Afrikaanse gezondheidszorg verbeterde toegang heeft tot financiële middelen. Dat zal de toegankelijkheid tot acceptabele zorg voor de bevolking bevorderen. Het belang van publiek-private samenwerking moet echter niet uit het oog te worden verloren. Momenteel is in Afrika veelal nog sprake van sterk gefragmenteerde gezondheidsstelsels, waarbij publieke en private zorg niet samenwerken. Zo blijft het ondoenlijk om belangrijke 'hogere' publieke doelen - zoals het terugdringen van kinder- en moedersterfte - te realiseren. En ook dát is hard nodig. Naast verbetering van curatieve zorg in (private) klinieken moet dan geïnvesteerd worden in zaken als individuele en collectieve preventie. Lokale gezondheidssystemen - 'distriktsgezondheidszorg'- moeten daartoe worden versterkt, waar de private klinieken deel van uit maken. Het zou goed zijn als het MCF in haar benadering ook die publiek-private dimensie van goede gezondheidszorg bevordert, door samenwerking met overheden - nationaal en lokaal - te intensiveren. Uiteindelijk is het behalen van gezòndheidswinst in Afrika het doel, en dat kunnen private klinieken niet alleen.

Top