ACTUEEL

Inspectie verbiedt verstrekken zelftest darmkanker

Huisarts Gerben Lochorn uit de Groningse plaats Hoogezand moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct stoppen met het verstrekken van een gratis zelftest voor dikkedarmkanker. Dat zei Lochorn zaterdag.

Geen bevolkingsonderzoek

De huisartsenpraktijk heeft afgelopen tijd 1300 patiënten van 45 jaar en ouder een uitnodiging gestuurd om zich op kosten van de praktijk te laten testen. Lochorn nam het initiatief tot de test omdat hij niet langer wilde wachten op de landelijke invoering van een bevolkingsonderzoek. Volgens de inspectie overtrad de huisarts de wet omdat het niet is toegestaan zonder vergunning bevolkingsonderzoek naar kanker uit te voeren. Lochorn laat in een reactie weten dat hij in de veronderstelling was dat het niet om bevolkingsonderzoek maar om individueel onderzoek ging.

Vergunning aanvragen

Lochorn wil nu proberen via de Gezondheidsraad een vergunning aan te vragen voor het verstrekken van de test. Hij zegt niet overwogen te hebben de testen, ondanks het verbod, te blijven uitdelen. "Dat had me mijn baan gekost."

In totaal hebben afgelopen weken zo’n 500 patiënten de test opgehaald. Bij tien van hen werd bloed in de ontlasting aantroffen, wat kan wijzen op darmkanker. Zij zijn doorverwezen naar het ziekenhuis. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

15 november 2010

De overheid, de Inspectie en de medische sector wentelen hun falend preventief beleid inzake darmkanker af op deze alerte huisarts. Het RIVM publiceerde in 2006 een persbericht dat de medische sector niet gebaat is bij preventie, in verband met inkomensderving.

Eigen belang gaat boven de gezondheidsbelangen van de Nederlandse bevolking. High trust, high crime.

Walter Volenteling

15 november 2010

Het is me ook onduidelijk waarom deze arts een verbod krijgt opgelegd.

Deze alerte arts verdient n.m.b.m. eerder aanmoediging. En het aantal pat. dat naar aanleiding van de test uitslag uiteindelijk naar het ziekenhuis werd gestuurd (10 op de 500) was aller zins te "behappen" : Als dat het grootste probleem was van de specialisten, een massale toeloop? Nee dus ! Of is het toch een kwestie van inkomensderving door preventie o.i.d.? Zie ook eerste reactie.

Top