Finance

‘Snijden in preventie kost miljoenen’

Als de overheid wil bezuinigen op de kosten van de zorg, dan moet ze juist investeren in preventie en niet snijden, zoals nu dreigt. Dat heeft Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland gezegd in een opiniestuk op de website van het NCRV-programma Rondom 10.

Volgens hem kan elke euro die aanzet tot een gezondere leefstijl wel drie euro opleveren. Daarentegen kan snijden in preventie de samenleving op termijn een schadepost geven die kan oplopen tot 300 miljoen euro. Veel gemeenten verminderen hun eigen bijdrage aan de GGD in hun regio, vanwege de bezuinigingen. “De GGD in Zuid-Limburg heeft al een korting van 20 procent van het budget aan de broek hangen.”

Roken, drinken en overgewicht

De Vries vreest een verschraling van preventie op het gebied van roken, drinken en overgewicht.  “Maar er zal ook worden gesneden in anti-valtrainingen voor ouderen. Doodzonde. Want op ouderen die als gevolg van zo’n training minder vallen, besparen we 70 procent aan zorg. Van heupoperaties tot rollators. De helft van de ziektes en aandoeningen zijn vermijdbaar, dus ook 50 procent van de ziektelasten. Met bezuinigen op preventie slacht je de kip met de gouden eieren”, aldus De Vries.

Zware kinderen

Vooral bij jongeren valt, volgens De Vries, grote winst te halen door preventie. “Neem een te zwaar meisje van tien jaar. De kans dat zij diabetes ontwikkelt voor haar vijftigste is groot. Dat betekent de rest van haar leven, zeg twintig tot dertig jaar lang, dieet en zorg. En zelfs dan moet ze nog goed oppassen dat er geen complicaties bijkomen. Iedere diabetespatiënt kost jaarlijks minimaal 1000 euro en afhankelijk van het ziekteverloop nog aanzienlijk meer. Wanneer het lukt om dit te zware kind op een gezond gewicht te krijgen en houden, kunnen er dus duizenden euro’s worden bespaard” (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

16 november 2010

Hoe verhoudt dit verhaal zich tegenover de resultaten van het RIVM onderzoek (van Baal 2008) dat de totale zorgkosten van rokers en mensen met overgewicht lager zijn: ze gaan immers eerder dood...

Carla Raben

16 november 2010

Helemaal eens! Bevorderen van een gezonde leefstijl en gezondheid is de beste manier om te besparen op uitgaven voor de gezondheidszorg. Dit vraagt om lange termijnperspectie!

Cora Postema

16 november 2010

Ik heb een aardig langetermijnperspectief geschreven in mijn blog: Bespaartip: Beloon gezond leven!

http://corapostema.blogspot.com/2010/11/bespaartip-een-gezonde-samenleving.html

Yolanda Cijsouw

16 november 2010

Dit is een bekende reactie op preventie die van alle tijden is met een neergaande conjunctuur. Alle middelen gaan naar de bestrijding van ziekten en men weet niet beter te doen dan snijden in preventie van ziekten (niet erg slim voor de lange termijn, maar wel lekker korte termijn winst!) en gezondheidsbevordering (dit gaat slechts om kwaliteit van bestaan en wordt ervaren als luxe) Natuurlijk heeft preventie en gezondheidsbevorderend Nederland ook boter op het hoofd. In tijden van hoogconjunctuur wordt het belastinggeld aan soms in het oog springende en geldverslindende projecten besteed, zoals het optuigen van bureaucratische processen, Centra voor Jeugd en Gezin, om aan opsporing van risicokinderen te doen, terwijl het duidelijk is dat er een tekort is aan kennis en vaardigheden bij de ouders.

Het is overwintertijd voor preventie en gezondheidsbevordering, tot de lente weer aanbreekt.

Top