ACTUEEL

IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

Als het aan Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ligt, moeten alle snoepreisjes, cadeaus en betalingen van farmaceuten aan artsen openbaar worden gemaakt. Dat heeft RTL Nieuws zaterdagavond gemeld.

Register

"Wij willen dat er een register komt dat alle banden en betalingen tussen farmaceuten en medische beroepsbeoefenaars openbaar maakt", zegt hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie Josee Hansen. Medici gaan onder meer geregeld naar congressen in het buitenland op kosten van een pillenfabriek.

Naleven regels

Het fêteren van artsen is aan regels gebonden en de naleving hiervan wordt overgelaten aan de sector zelf. Volgens neuroloog bij het Academisch Medisch Centrum Rien Vermeulen werkt dit niet. "Ik heb van zelfregulering door de beroepsgroep zelf nog niets gemerkt."

Wettelijke regeling

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de banden tussen artsen en de farmaceutische industrie wettelijk gaat regelen. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen stelt dat als het bij wet is geregeld, alles volstrekt helder is. "Dan kunnen er geen misverstanden over bestaan en het is goed voor de reputatie van de farmacie."

Nefarma

De overkoepelende organisatie van de farmaceutische industrie Nefarma zegt een groot voorstander te zijn van het openbaar maken van alle betalingen aan artsen. volgens Nefarma ligt het niet aan de farmaceutische industrie dat dat nog niet geregeld is, maar aan de artsen en de ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top