ACTUEEL

Vakbond: ‘Ziekenhuizen huilen krokodillentranen’

Abvakabo FNV is ontstemd over de reactie van de ziekenhuizen op de verwachte korting van ruim een half miljard euro. De ziekenhuizen denken dat ontslagen onvermijdelijk zijn als de korting doorgaat. De vakbond vermoedt dat de ziekenhuizen alvast een slag willen slaan met het oog op de komende cao-onderhandelingen.

Rekening

Volgens Abvakabo FNV is de aankondiging dat de ziekenhuizendiep in eigen vlees moeten snijden opmerkelijk, aangezien recente cijfers laten zien dat omzet en winst in 2009 flink zijn gestegen. “Het is opvallend dat de ziekenhuizen meteen dreigen de rekening door te schuiven op het personeel”, zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn. “Ik vermoed dat dit te maken heeft met de aankomende cao-onderhandelingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het nog helemaal niet zo slecht gesteld is met de omzet en winst bij zorginstellingen.”

Kwaliteit

Merlijn vindt dat de ziekenhuizen het paard achter de wagen spannen als ze in het personeel snijden. “De ziekenhuizen moeten zich goed realiseren dat de kwaliteit van zorg ten eerste bepaald wordt door de kwaliteit van het personeel. Wil je goede zorg kunnen bieden, dan zul je goed met je werknemers om moeten gaan. Er lijkt nooit geld te zijn voor de werknemers, ook niet als het wel goed gaat met de economie. De zorgsector heeft ondertussen een behoorlijke inhaalslag te maken op de marktsector en als we daar niet snel mee beginnen, lopen de personeelstekorten de spuigaten uit.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

16 november 2010

Het resultaat van alle ziekenhuizen samen in 2009 was +/- 275 miljoen, de korting is 549 + 150 = 699 miljoen.

Wellicht is dit te simpel voor sommige mensen maar er zal toch ergens op bespaard moeten worden en 2/3 van de kosten van ziekenhuizen zijn personeelskosten..

Top