ACTUEEL

MRI-scanner helpt borstkanker vroeger opsporen

De inzet van een MRI-scanner bij borstkankeronderzoek kan mensenlevens redden. Deze scanner ontdekt ruim twee keer zo veel tumoren als een röntgenapparaat, dat gebruikt wordt om een zogeheten mammografie te maken. Dat blijkt uit onderzoek van zes academische ziekenhuizen en kankercentra onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.

Verhoogde kans op overleving

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen gepubliceerd hebben in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology, wordt borstkanker ook in een vroeger stadium gevonden als bij de screening MRI-technologie wordt gebruikt. Daardoor kunnen vrouwen met borstkanker eerder worden behandeld en neemt de kans op overleving toe. Voor de studie zijn 2157 vrouwen met verhoogd risico op borstkanker onderzocht.

Kiezen beste opsporingsmethode

De MRI bleek gemiddeld 77 procent van de tumoren te vinden, terwijl de mammografie maar 35 procent in beeld bracht. Vooral bij vrouwen die als drager van een bepaald gen een sterk verhoogd risico lopen op borstkanker, bleek de MRI veel beter te presteren. “Zeker voor deze groep vrouwen is het belangrijk dat meteen wordt gekozen voor de beste opsporingsmethode. De tumoren openbaren zich namelijk vaak op jonge leeftijd en zijn vaker agressief”, aldus oncoloog Jan Klijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top