ACTUEEL

'Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven'

Ruim twee derde van de bevolking vindt dat huisartsen te dikke mensen ongevraagd mogen aanspreken op hun overgewicht. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel, waarvan de resultaten maandag zijn gepubliceerd in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

Bespreken overgewicht

In de praktijk bespreken huisartsen overgewicht vaak juist niet, uit tijdgebrek of omdat zij denken dat hun patiënten dat vervelend of bemoeizuchtig vinden. Die schroom lijkt onterecht, stellen de onderzoekers. Zij hebben bijna duizend mensen uit het Nivel-consumentenpanel ondervraagd. Nivel heeft ook bijna tweeduizend huisartsen gevraagd of zij het als hun taak zien om ongevraagd afslankadvies te geven aan mensen met overgewicht. Bijna driekwart van de ondervraagde artsen antwoordde bevestigend.

Bereikbaarheid doelgroep

Een huisarts ziet jaarlijks ongeveer driekwart van alle ingeschreven patiënten. Onder hen zijn ook mensen die anders moeilijk te bereiken zijn. Ruim de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Een op de zeven heeft zelfs ernstig overgewicht. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

kools

17 november 2010

Het gaat denk ik verder dan overgewicht. Het gaat om lifestyle en de consequenties daarvan voor de gezondheid van nu en de (nabije) toekomst . Dit gaat dus ook over middelengebruik als alcohol, drugs of niet bewegen of juist een enorm gestressed leven er op na houden

Anoniem

17 mei 2012

Bij mij zou het niet werken denk ik. ik ga er toch al niet meer heen omdat ik de voorgeschreven diabetesmedicatie en de tweedelijns GGZ niet kan betalen.
Als ik er dan ooit kom voor iets wat hij zonder extra kosten (voor mij) kan oplossen, dan wil ik niet ook nog eens gezeur over mijn gewicht.
De dietiste is ook al uit de AWBZ dus aan dat gewicht is ook niks te doen zonder extra (paniek over) kosten. Dat heb ik er niet voor over.
Voor mij zou het een extra reden zijn om de huisarts te mijden.

Top