ACTUEEL

Klinieken brouwen lekker drankje tegen virus

De academische ziekenhuizen van Nijmegen, Leiden en Utrecht hebben van zorginstituut ZonMw subsidie gekregen om een lekkere, vloeibare variant van de nieuwe virusremmer valaciclovir te ontwikkelen. Deze virusremmer werkt heel goed bij jonge kinderen die bescherming nodig hebben tegen virusinfecties, maar de kleintjes blijken de tabletten niet te kunnen doorslikken.

Virusinfecties kinderen

Voor kinderen met een verzwakt immuunsysteem zijn virusinfecties gevaarlijk. Ook kinderen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan, moeten worden beschermd tegen verkoudheden en andere infecties. De kinderen krijgen daarvoor preventief medicijnen, omdat virale infecties voor hen levensbedreigend kunnen zijn.

Werkzaamheid

De klinieken maken nu een 'lekker drankje' van het medicijn, dat in eerste instantie bij gezonde volwassenen wordt getest op werkzaamheid in vergelijking met de bestaande tabletten. De artsen en apothekers stellen dat baby's en kleine kinderen een drankje over het algemeen wel makkelijk innemen. Bovendien is met een drankje de hoeveelheid medicijn per kilo lichaamsgewicht beter af te meten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top