Finance

Besluit terugkeer rollator loopt in Kamer vast op kosten

De ChristenUnie wil voor vrijdag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen wat precies de kosten zijn van de terugkeer van de rollator in het basispakket, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil.

Rollator in basispakket

Een Kamermeerderheid (VVD, CDA, PVV, PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor Dieren) schaarde zich dinsdag achter het voorstel van Fleur Agema (PVV) om de rollator volgend jaar toch in het basispakket te houden. Uit bezuinigingsoverwegingen schrapte het vorige kabinet die juist.

Zelf bekostigen

Schippers gaf eerder aan dat zij het verantwoord vindt om mensen zelf de aanschaf van de rollator te laten bekostigen. Ze zette ook uiteen dat het ingewikkeld wordt om de maatregel nu nog terug te draaien, aangezien de meeste verzekeraars de voorziening al hebben ondergebracht in de aanvullende verzekeringen en de nieuwe verzekeringspolissen al zijn gemaakt, getoetst door de Nederlandse Zorgautoriteit en verstuurd. De zorgverzekeraars moeten nu dus hun afspraken met de zorgkantoren aanpassen en hun cliënten daarover informeren. De minister hield de Kamer dinsdag voor dat er verscheidene opties zijn, met verschillende financiële gevolgen.

Oplossing voor kosten

Esmé Wiegman (ChristenUnie) vraagt zich nu af voor welke oplossing de bewindsvrouw kiest en wie uiteindelijk de rekening daarvoor gaat betalen. Ook D66 en SGP zijn er niet voor om de rollator, krukken en andere hulpmiddelen bij het lopen in 2011 toch weer in het basispakket onder te brengen. “Het gevoel zegt voor, maar het verstand zegt tegen”, aldus SGP'er Kees van der Staaij. Hij stelt dat het om een slordige 20 miljoen euro gaat en dat het juist de komende tijd zaak is te kijken wat moet worden vergoed en wat niet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top