ACTUEEL

IGZ: Signalering kindermishandeling moet beter

De signalering van kindermishandeling bij huisartsenposten moet beter. Momenteel voldoet geen enkele post aan de gestelde normen. 27 van de 121 posten voldoen zelfs aan geen enkele norm. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat donderdag is gepubliceerd.

Slachtoffers mishandeling

Tussen de 100.000 en 170.000 kinderen zijn elk jaar het slachtoffer van mishandeling. Omdat er relatief meer kinderen naar de huisartsenposten komen dan naar de dagpraktijk, is het belangrijk dat mishandeling daar snel wordt gesignaleerd.

Handreiking signalering

Begin vorig jaar hebben de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Huisartsposten Nederland (VHN) een handreiking opgesteld om kindermishandeling sneller te signaleren. De algemene conclusie van de IGZ is echter dat de voorwaarden van verantwoorde signalering onvoldoende is ingevuld.

Noodzaak om snel te verbeteren

De inspectie is overigens niet verbaasd door de uitkomst. Het onderzoek is bedoeld om de posten te wijzen op de noodzaak om de zaken snel te verbeteren. Eind volgend jaar wordt het onderzoek herhaald. Als er dan niets is verbeterd, gaat de inspectie ‘zonodig handhavend optreden’. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top