ACTUEEL

Ministerie: haal kinderen weg uit autistenhuis Charis

Ouders, haal je kinderen weg bij de omstreden autisteninstelling Charis in Oud-Beijerland. Dat adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), meldt het AD. Charis is nog steeds open, ondanks dat er niet goed voor de bewoners wordt gezorgd.

Ondermaats

Het ministerie kan het kleinschalige woonzorgproject echter niet sluiten. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Zorg) waarschuwde Charis in augustus 2008 al dat de zorg dringend verbeterd moest worden. De zorg is nog steeds onder de maat, maar toch is de instelling nog open.

Oudersinitiatief

Charis kan niet zomaar worden gesloten, omdat het een ouderinitiatief is. De ouders van de bewoners betalen de zorg zelf uit het persoonsgebonden budget (pgb).'' Hioerdoor valt Charis niet onder de wet toelating zorginstellingen, waarmee bijvoorbeeld afdelingen van ziekenhuizen werden gesloten toen ze niet aan de kwaliteitsnormen voldeden.

Eigen verantwoordelijkheid

Het ministerie wijst in het AD ouders op hun eigen verantwoordelijkheid: “Als ouders niet tevreden zijn over de zorg, kunnen ze naar een andere instelling. Ze zitten niet aan Charis vast.”

Dwangsom

Charis heeft nog steeds niks betaald van de dwangsom van 500 euro per dag, die is opgelegd omdat haar zorg ondermaats is. Er staat inmiddels een boete van 48.500 euro uit. Binnenkort is het maximum van 50.000 euro bereikt en dan kan een deurwaarder in het uiterste geval beslag leggen op de inboedel van Charis. Als Charis niet aan de dwangsom kan voldoen, kan de instelling failliet gaan. Lees verder in het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top