Finance

SP wil vervolging bestuurders Philadelphia

De SP wil dat de bestuurders en mogelijk ook de toezichthouders van Philadelphia worden vervolgd. Tweede Kamerlid Leijten (SP): "De bestuurders Kralt en Brink hebben gefaald als bestuurders bij de zorginstelling Philadelphia. Terwijl zij zich laafden aan megalomane prestige aankopen met publiek geld en een topinkomen vingen, verwaarloosden ze de zorg aan de meest zwakste in onze samenleving, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten."

Verantwoordelijken vervolgen

In de uitzending Zembla 'Macho's in de zorg' wordt volgens de SP haarfijn op een rij gezet hoe de raad van bestuur zich in onverantwoorde vastgoedprojecten stortten, onder goedkeuring van de toezichthouders. Tegelijkertijd vertellen medewerkers en ouders over de teruglopende zorg op de vloer. In een paar jaar tijd verdween 23 miljoen euro aan vermogen als sneeuw voor de zon. Leijten: "Moreel gezien zijn hier absoluut geen woorden voor, maar ik wil dat ook het onderste uit de kan wordt gehaald om de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders te vervolgen."

'Stoppen met vermarkten'

Leijten stelt dat er sinds de introductie van marktwerking een cultuur is ontstaan met gewichtige bestuurders en toezichthouders meer het imago, de beloning en het prestige centraal stellen in plaats van de zorg voor mensen. "We moeten stoppen met de vermarkting van de zorg en alles wat dat met zich mee heeft gebracht: de absurde bureaucratie, ondoorzichtigheid en bestuurders die meer verdienen dan een minister." Leijten wil dinsdag tijdens het vragenuur in de Kamer opheldering vragen aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top