ACTUEEL

‘Geen onterechte diagnoses ADHD’

‘Geen onterechte diagnoses ADHD’

Kinderen in Nederland krijgen niet ten onrechte de diagnose ADHD en worden niet ten onrechte behandeld met medicijnen. Dat zei staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS in antwoord op Kamervragen.

Kamervragen

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester had die gesteld naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek over onterechte ADHD-diagnoses, weet Medisch Contact. "Ik ga ervan uit dat de criteria voor de diagnose ADHD zorgvuldig zijn opgestel", aldus de staatssecretaris.

Gemak

Bouwmeester stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving over een Amerikaans onderzoek over onterechte ADHD-diagnoses. Eerder was er ook een kritische uitzending van het tv-programma Zembla over het groeiende aantal ADHD-diagnoses en een uitspraak van psychiater Allen Frances over het gemak waarmee de aandachtsstoornis door zijn beroepsgenoten wordt vastgesteld. Daarover stelden behalve Bouwmeester ook de Kamerleden Dibi (GroenLinks) en Kooiman, Van Gerven en Smits (SP) vragen aan Veldhuijzen van Zanten.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Dokelaar

10 december 2010

Natuurlijk kun je niet stellen dat ADHD vals gediagnosticeerd is, want de diagnose is door psychiaters zelf bedacht.

De psychiatrische diagnostiek als zodanig zou m.i. ter discussie moeten staan, want hoe is het mogelijk dat we het tegenwoordig accepteren dat een arts een hersenziekte diagnosticeert en er medicijnen tegen voorschrijft zonder dat er enige vorm van objectief bewijs is voor de ziekte?

Er zijn bijvoorbeeld talloze geleerden die stellen dat ADHD bedrog is, en dat de hersenziekte helemaal niet bestaat.

Dan wil je toch helemaal het zekere voor het onzekere?

Ik vind persoonlijk: laat psychiaters eerst maar eens iets aantonen bij de kinderen voordat ze met hun hersenmedicijnen beginnen te rommelen.

Je kunt toch niet gaan 'gokken' met het leven van een kind?

Dokelaar

11 december 2010

Psychiatrie is een medisch specialisme dat dus ook echte ziekten behandelt. Ziekten waarvoor tot op heden elk objectief bewijs ontbreekt.

Is het wel verantwoord om het psychiatrische artsen toe te staan om op die basis gevaarlijke medicijnen aan kinderen voor te schrijven die een forse invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen?

Op welke basis denken zij dat te kunnen verantwoorden? Ze spreken van een hersenziekte, omdat ze zonder het bestaan van een ziekte niets te zoeken hebben in de hersenen van de kinderen.

Betekent dat niet dat ze daadwerkelijk niets te zoeken hebben in de hersenen van kinderen, en dat hun behandeling uit voorzorg aan banden zou moeten worden gelegd?

ADHD als diagnose is medisch gezien niet te verantwoorden. De 'symptomen' zijn omstreden, want deze betreffen volgens veel geleerden in essentie 'normaal gedrag':

http://www.ozpolitic.com/forum/YaBB.pl?num=1219721201

Je kunt mensen heel veel aanpraten en wijsmaken, dus ik vind dat we Jomanda-praktijken moeten voorkomen en dus ook moeten eisen van artsen dat ze objectief bewijs leveren als zij spreken van het bestaan van hersenziekten waarvoor zware hersenmedicijnen nodig zouden zijn.

Engels

11 december 2010

'ADHD': de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Drugs...

http://hetuurvandewaarheid.wordpress.com/2010/11/28/%E2%80%98adhd%E2%80%99-de-aanbevolen-dagelijkse-hoeveelheid-drugs/

Bastiaans

13 december 2010

Na klachten van school en twee testjes van een uur: mijn zoon heeft ADHD en PDD-NOS. Maar het was goed te behandelen, met medicijnen. Kon direct een prescriptie meekrijgen, het was toch aan te raden snel te beginnen.

HUH?!

Het gemak waarmee een kind van zes - midden in zijn opgroeiperikelen - drugs krijgt voorgeschreven... Omdat hij niet volgens de gemiddelde lijn ontwikkelt. Begrijp me niet verkeerd, er zijn zeker gevallen waar duidelijk ingegrepen moet worden. Of dat meteen met medicijnen moet, is ook dán een tweede. Maar met dit speelse gemak?

Sterker: wij hebben onze zoon van school gehaald en een half jaar geleden naar een andere school laten gaan. Het resultaat laat zich raden.

De correlatie tussen de sfeer op school (rust-onrust, regelmaat-vrijheden, grote-kleine groepen) en zogenaamde aangeboren afwijkingen is groter dan hij lijkt. Wanneer psychiaters en psychologen i.g.v. kinderen met dergelijke klachten een relatie zouden leggen met de school waarop zij zitten, kunnen al veel 'problemen' worden getackeld: spreek de schooldirectie aan op de vele ADHD-kinderen binnen de muren. We spreken tegenwoordig zoveel lof over de vrijheden voor kinderen, ook op school. En er zijn nog nooit zoveel kinderen met autistische stoornissen geweest. Rara?

Kinderen hebben behoefte aan richtlijnen waaraan ze zich kunnen optrekken: dat noemen we zekerheden; iets wat elk mens nodig heeft. Al helemaal een kind. Geef ze dat dan, het is bijna misdadig om hen dit af te nemen, zo blijkt uit het hoge ADHD-gehalte onder onze kinderen...

Anoniem

15 december 2010

Het helpt om ADHD niet als ziekte te zien maar als een variant van normaal. Toch is het vele malen moeilijker om de omgeving aan te passen aan de wensen van het kind.
Zorgvuldige afwegingen dienen gemaakt te worden. Doch voor een bepaalde groep is methylfenidaat zeker een uitkomst en helpt het bij het alledaags functioneren.

Top