ACTUEEL

'Mens vaker besmet met dierenziekte via bloed'

'Mens vaker besmet met dierenziekte via bloed'

Dierenziektes vormen een steeds grotere bedreiging voor de bloedveiligheid in Nederland. Bloedbanken zullen hoge kosten moeten maken om te voorkomen dat veeziektes als Q-koorts, de gekkekoeienziekte en hepatitis E door transfusies worden verspreid. Daarvoor waarschuwt hoogleraar Hans Zaaijer in het AD. Hij wijt de bedreiging grotendeels aan de bio-industrie. Mogelijk lopen er bloeddonors rond met veeziektes in hun bloed.

Volksgezondheid

Hoogleraar bloedoverdraagbare infecties Hans Zaaijer van de Universiteit Amsterdam spreekt zelfs van een bedreiging van de volksgezondheid. Hij wijt de bedreiging grotendeels aan de bio-industrie, schrijft het AD. Volgens hem zijn ziektes daar niet te voorkomen en komen ze dus ook in menselijk bloed terecht.

Gekkekoeienziekte

In Engeland zijn al vier mensen overleden omdat ze via donorbloed besmet zijn geraakt met de gekkekoeienziekte, weet Zaaijer. "Misschien lopen er in Nederland bloeddonors rond met die ziekte onder de leden. Wij kunnen daar niet op testen."

Hepatitis E

De nieuwste bedreiging voor de bloedveiligheid is volgens Zaaijer hepatitis E. Gezonde Nederlanders kunnen daarmee besmet raken door besmet vlees te eten. "Daardoor kunnen donors ongemerkt het virus in het bloed hebben. Ze hebben daar geen last van. Maar patiënten die bloed krijgen toegediend zijn kwetsbaar."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 december 2010

Als de heer de Zaaijer de vakliteratuur mbt testen donorbloed goed bijhoudt, dan kan hij tot de conclusie komen dat hij wel erg veel paniek zaait. (maar ja met zo'n naam). OK, ik ben het er mee eens dat de bioveeteelt een bedreiging is voor de volksgezondheid maar voor bloedtransfusie valt dat reuze mee.
Een uitgebreide test in Q-koortsgebieden heeft geen enkele besmette eenheid bloed opgeleverd. Hepatitis heeft bij de bloedbank veel aandacht en wordt tot op DNA-niveau getest.
Gekke koeienziekte kan je inderdaad niet op testen, maar het grootste risico (1 : >10 miljoen) is door de keuringsvragen al uitgesloten en (en leidt tot uitsluiting van vele donoren die uiteindelijk toch niet besmet zijn).
Autorijden is vele malen gevaarlijker dan bloed ontvangen.

Aangeenbrug

18 april 2011

Laat ik voorop stellen, dat de reactie van een anonieme reflectant in deze kwestie, naar mijn idee niet kan meetellen in een zo belangrijk onderwerp. Deze persoon valt aan ( overduidelijk ) en wil zelf buiten schot blijven. Daar wordt niemand wijzer van, inclusief de reflectant zelf. In deze tijd hebben wij naar mijn idee mensen nodig die verantwoording willen tonen en die dus niet de discussie uit de weg gaan !.Het al dan niet, doet naar mijn idee niet ter zake. Het is overduidelijk, dat de mensheid te ver gaat ( is gegaan ) in het uitbuiten van dier en natuur. Ons idee, dat wij alles wel zullen blijven kunnen oplossen is, balanceren op de afgrond naar mijn idee. De heer Zaaijer zal heus wel weten waar hij het over heeft, anders stel je jezelf niet zo kwetsbaar op. Dit in tegenstelling tot de anonieme reageerder!Ik ben geneigd de Professor meer serieus te nemen dan de anonieme reflectant. Kernenergie wordt ons b.v. ook aangeboden als een uitermate veilige en dus duurzame manier van energieopwekken. De werkelijkheid leert ons anders, er zijn eigenlijk al ontoelaatbaar grote offers gebracht wereldwijd!Dus anonieme reageerder, verdiep U eens in de feiten rondom de bio-industrie, ik denk dat wij geen idee hebben over de werkelijke hoeveelheden gebruikte anti-biotica, over de werkelijke kosten per gefokt dier. Er wordt immers flink gesubsidieerd vanuit de europese gemeenschap. Het gesjoemel met dieren verplaatsen, verwerken en vervolgens weer importeren, hoe kan zoiets rendabel zijn zonder kunstmatige ingrepen en absurd lage voerprijzen ?! Denk toch eens na mensen, het is echt gebaseerd op uitbuiting en roofbouw en dat is op zichzelf al verwerpelijk, vind ik. Plantaardige eiwitten, liefst van biologische oorsprong, hebben mijn voorkeur, het scheelt een bos op een veestapel!Onwetendheid en oppervlakkigheid, zijn naar mijn idee ook schadelijk voor onze gezondheid!

Top