ACTUEEL

Brabantse koopt kast vol medische geheimen

Brabantse koopt kast vol medische geheimen

Een vrouw uit Tilburg heeft in de plaatselijke kringloopwinkel een tweedehands ladekast gekocht met daarin een flinke hoeveelheid hangmappen met vertrouwelijke medische gegevens. Dit meldt De Telegraaf.

Privézaken

"Er zaten allemaal dossiers vol medische gegevens van patiënten in ", aldus de Brabantse in De Telegraaf. "Achter in de kast hingen nog zeker vijftig dossier van patiënten over allerlei privézaken. De mensen waar het om ging zijn inmiddels overleden, maar dan nog is het heel slordig." Het betreft dossiers afkomstig van cliënten van Regionaal Indicatieorgaan Midden Brabant, een rechtsvoorganger van Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ).

Betreurenswaardig

“Het is bijzonder betreurenswaardig dat deze dossiers in de kast zijn achtergebleven", zegt CIZ-woordvoerder Boudewij Faber. "We hebben strikte procedures met betrekking tot het bewaren en beschermen van persoonsgegevens.”
De betrokken dossiers, zo legt Faber uit, zijn afkomstig uit een kantoorgebouw dat eind november is ontruimd in verband met een verhuizing. Alle dossiers die niet meer nodig zijn, maar in het kader van de Archiefwet wel bewaard moeten worden, zijn tijdens de verhuisoperatie in drie beveiligde papiercontainers opgeslagen. Deze dossiers blijven in de beveiligde ruimtes tot het moment dat de wettelijke bewaartermijn is verlopen, waarna ze worden vernietigd.

Controle

Een groot deel van de inventaris van het kantoorpand is geschonken aan een kringloopcentrum in Tilburg, waar de Tilburgse de kast aankocht. "Het ontruimen van het pand is gebeurd in samenwerking met een verhuizer", aldus Faber. "Na afronding van de werkzaamheden is er door ons een controle uitgevoerd. Zowel bij het opruimen als bij deze controle zijn de dossiers niet opgemerkt. We kunnen niet anders constateren dat hier sprake is van een menselijke fout en dat betreuren wij zeer." De betreffende dossiers zijn inmiddels weer in het bezit van het CIZ.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 december 2010

Het blijft mensen werk, en ook bij het CIZ zijn de mensen menselijk.
Het is goed opgelost, dossiers zijn weer terug.

Top