ACTUEEL

Vlietland-model sterkt Espria

Espria-topman Wim de Weijer ziet in minister Klinks kijk op verticale integratie een steun in de rug. Klink liet onlangs blijken dat hij een samengaan van verzekeraars en zorgaanbieders niet wil verbieden. Dat opent volgens De Weijer de weg voor samengaan van zorgaanbieders en woningcorporaties.“Nieuwe vormen van samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgverzekeraars zijn een positieve ontwikkeling,”zegt de vicevoorzitter van de raad van bestuur van Espria op de website van de branchevereniging van woningcorporaties Aedes. Het debat over verticale integratie kreeg onlangs een sterke impuls door de plannen van zorgverzekeraar DSW om rond het Vlietland ziekenhuis in Schiedam een coöperatie te vormen.  “De komende jaren zal een grote diversiteit aan organisatievormen in de zorg ontstaan We juichen dat toe, omdat er organisaties ontstaan met een eigen en helder profiel”, voorspelt De Weijer. “En uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de organisatievorm, maar om wat de klant er aan heeft.”

Totaalpakket

De Weijer ziet in het standpunt van de minister steun voor het eigen streven naar fusie tussen een corporatie en twee zorgorganisaties. Volgens De Weijer kan Espria, waarin Woonzorg Nederland, Evean Groep en Philadelphia samenwerken, juist door die samenwerking een totaalpakket aan diensten bieden. “Zo kunnen gezinnen, senioren, mensen met een beperking, mensen met psychiatrische klachten en anderen die ondersteuning nodig hebben om de regie over eigen leven en gezondheid te voeren, bij een organisatie terecht voor allerlei diensten en producten”, aldus De Weijer.
De plannen van Espria zijn niet onomstreden. Het ministerie van VROM bijvoorbeeld is bevreesd dat bij een fusie woningbouwgelden door de zorg worden opgeslokt. Daarbij verkeert Espria-lid Philadelphia, juist vanwege ambitieuze vastgoedplannen, in financieel zwaar weer.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top