Vastgoed

Orbis ontslaat 700 medewerkers

Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen gaat zevenhonderd medewerkers ontslaan. De ontslagen vallen vooral onder medewerkers van de thuiszorgpoot van het concern en de ondersteunende diensten.Orbis ziet zich tot het massaontslag genoopt door de penibele financiële situatie waar het concern zich door de nieuwbouw in bevindt. Door de bouw van ‘het ziekenhuis van de toekomst’ kijkt Orbis tegen een tekort van tussen de 30 en 40 miljoen euro aan. Door op personeel te bezuinigen bespaart Orbis 24 miljoen euro. Daarnaast wordt er volgens de lokale omroep L1 dit jaar nog minstens 8 miljoen euro bezuinigd.

Sociaal plan

Voor 150 van de ontslagen werknemers wordt binnen het concern naar vervangende arbeid gezocht. Voor de overige werknemers is geen plaats meer binnen Orbis.  Orbis richt samen met de provincie en de gemeente Sittard-Geleen een mobiliteitscentrum op om mensen van werk naar werk te helpen.
De grootste klap treft Orbis Thuis, de organisatie voor thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ook in de ondersteunende afdelingen vallen veel ontslagen.
Orbis en de vakbonden praten de komende weken over een sociaal plan. De vakbonden wijzen erop dat er in het najaar harde afspraken zijn gemaakt, dat bij een reorganisatie van Orbis geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De vakbonden willen Orbis daaraan houden.
Voor de ongeveer 6000 Orbis-medewerkers duurt de onzekerheid voort.  Volgens dagblad De Limburger wordt pas volgende maand bekend welke mensen hun baan verliezen. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top