ACTUEEL

OM eist boete voor instelling na dood cliënt

OM eist boete voor instelling na dood cliënt

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dinsdag een boete van 10.000 euro geëist tegen de Eindhovense zorgstichting Lunet Zorg. Deze moest zich bij de rechtbank verantwoorden voor de dood van een cliënt in oktober 2009. De 40-jarige man overleed aan de gevolgen van een brand die hij enkele dagen eerder zelf had gesticht in een afzonderingsruimte op de locatie Eckartdal. Ook eiste het OM expliciet openbaarmaking van het vonnis door de rechtbank.

Fataal ongeluk

Volgens officier van justitie Marita van Thiel kon het fatale ongeluk gebeuren door "een samenstel van tekortkomingen en nalatigheden". In de separeercel was een aansteker achtergebleven, op de deur was brandbaar isolatiemateriaal aangebracht en de medewerkers wisten niet dat het akoestisch brandalarm was uitgeschakeld in verband met een controle. Tenslotte waren op de buitenzijde van de deur schuifsloten aangebracht, waardoor het slachtoffer zichzelf niet kon bevrijden.

De monteur die bezig was met de brandmeldinstallatie sloeg alarm nadat hij een lampje zag knipperen. Toen was het al te laat. Het slachtoffer overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Onderzoek

Op verzoek van de raad van bestuur van Lunet Zorg werd een onafhankelijk onderzoek verricht naar de oorzaak van de brand. De conclusie luidde dat het incident voortvloeide uit een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden.

De nabestaanden van het slachtoffer zijn financieel gecompenseerd. Voorwaarde was, dat ze geen informatie over het voorval naar buiten zouden brengen. Volgens Jopie Nooren, bestuurslid van Lunet Zorg, omdat 'rust in het belang was van iedereen'. De officier van justitie spreekt van 'zwijggeld'.

Advocaat Peter van Russen Groen betoogde dat er geen causaal verband is tussen de eventuele tekortkomingen en de dood van het slachtoffer. "De man moet in zijn onderbroek een aansteker hebben meegesmokkeld en heeft zelf zijn vluchtroute afgesloten door de deur in brand te steken. Ongelukken als deze zijn nooit helemaal te voorkomen"
Uitspraak op 28 december. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top