ACTUEEL

GGZ-declaraties blijken toch niet anoniem

Zorgverzekeraars kunnen uit geanonimiseerde declaraties van psychiaters toch de diagnose afleiden. "DBC's zijn zo specifiek dat iedere diagnose een eigen declaratiebedrag heeft. Dus als je het bedrag weet, weet je ook de diagnose", zegt psychiater Kaspar Mengelberg in Medisch Contact.

Uitspraak rechter

De rechter stelde afgelopen augustus vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten in het gelijk in een langlopend conflict met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het vermelden van de diagnose op de declaratie. De behandelaars zijn principieel tegen het verstrekken van patiëntgegevens aan derden in verband met de privacy.

Besluitvorming

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opnieuw een besluit nemen over de tariefstructuur voor de vrijgevestigde psychiaters. Tot die tijd hoeven psychiaters en psychotherapeuten geen diagnose-informatie op hun declaraties te vermelden, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven maandag bepaald.

Privacy

De NZa moet de privacykwestie opnieuw onderzoeken. Tot die tijd hoeven zorgverleners geen diagnose-informatie op hun rekening te vermelden. Met de zorgverzekeraars is overeengekomen dat zij in de DBC-code nullen invullen op de plek van de diagnosecode. Dat verhindert niet dat zorgverzekeraars de diagnose achterhalen.

Geen rechten

De NZa is zich hiervan bewust, schrijft Medisch Contact, maar trekt zich er weinig van aan, zegt Mengelberg. In antwoord op een brief van Mengelberg laat de NZa weten dat de rechterlijke uitspraak zich beperkt tot het vermelden van de diagnose-informatie op de DBC-factuur. Volgens de zorgautoriteit kunnen vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten hieraan niet het recht ontlenen om volledig geanonimiseerd te declareren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top