ACTUEEL

Beroepsvereniging orthodontie in opspraak

Ook bestuurders van de belangenvereniging van orthodontisten hebben een loopje genomen met de regels om onder een tariefsverlaging uit te komen. Dit meldt het Het Financieele Dagblad op basis van een lijst van namen van uitgeschreven orthodontisten die de krant heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

 Strafbaar

Bestuurders van de Vereniging van Orthodontisten (VvO), een belangenbehartiger van orthodontisten, hebben zich vanaf januari 2007 als orthodontist laten schrappen uit het BIG-register, zo meldt het FD. Veel orthodontisten zetten deze stap om de korting op de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) van 29 procent te omzeilen. Door op papier als tandarts verder te gaan, omzeilden de uitgeschreven specialisten de korting. Die gold namelijk niet voor tandartsen die ook beugels plaatsen. Het de facto praktiseren van het vak van orthodontist zonder als zodanig in het BIG-register geregistreerd te staan is strafbaar.

Protest

Na boze brieven van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft VvO-voorzitter Neville Bennitt zich volgens het FD destijds weer als orthodontist laten registreren. Drie medebestuurders, die maart 2009 aftraden, zijn echter als tandarts verder gegaan. Zij melden op hun website dat ze een ‘orthodontiepraktijk' voeren. De VvO zegt in een reactie tegen het FD dat (oud)bestuursleden en een deel van de leden zich hebben laten uitschrijven als protest tegen de regels dat tandartsen hogere tarieven mogen rekenen dan orthodontisten die er nota bene nog vier jaar langer voor geleerd hebben.

Conflict

De orthodontisten hebben al jaren een conflict met toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de tarieven. Volgens de NZa zijn die tarieven veel te hoog en verdient de gemiddelde orthodontist veel meer dan het norminkomen van bruto 140 duizend Consumenten betalen een te hoge prijs voor gebitsbeugels.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top