ACTUEEL

'Menselijk genoom wordt goedkoper dan iPod'

'Menselijk genoom wordt goedkoper dan iPod'

Binnen nu en vijf jaar ligt de aanschaf van het eigen genetische basismateriaal binnen ieders bereik. Daarmee breekt voor de gezondheidszorg een heel nieuw tijdperk aan. Dat voorspelt geneticus Bert Smeets vrijdag bij zijn aanvaarding van het hoogleraarschap Genoomanalyse aan de Universiteit Maastricht. Volgens Smeets staat de zorg aan de vooravond van een heel nieuw tijdperk.

iPod

Het laten bepalen van het complete, persoonlijke genenpakket zal goedkoper zijn dan de gemiddelde iPod, gelooft Smeets.  "Voor de komende generaties zal het beschikken over het eigen genoompakket een gegeven zijn waarmee ze hun hele leven kunnen omgaan met alle mogelijkheden en onmogelijkheden van dien."

Niet neutraal

Mensen bezitten ongeveer 25 duizend genen, die opgeslagen liggen in de chromosomen. Genetische aanleg bepaalt voor een groot deel hoe iemands leven verloopt qua gezondheid. Van steeds meer aandoeningen wordt een genetisch aandeel ontdekt, dat er in combinatie met onder meer leefstijl voor zorgt of iemand ziek wordt of niet. "Het beschikken over je eigen genoom biedt kansen, maar ook bedreigingen", stelt Smeets. "Kennis van je genen biedt de kans om langer gezond te blijven door preventieve maatregelen te nemen. Maar weten dat je een gezondheidsrisico loopt, kan er ook voor zorgen dat gezonde mensen zich ziek gaan voelen en zich daarnaar gaan gedragen. Kopen van je eigen genoom is dus verre van neutraal en nooit onbelast." In het verleden zijn er al particuliere laboratoria geweest die genenonderzoek te koop aanboden, maar die zijn juist wegens de ethische bezwaren weer gesneuveld.

Kostbaar

Smeets gaat zich met het Maastricht Universitair Medisch Centrum en andere academische centra in de grensregio rond Maastricht buigen over de wijze waarop het genoom te koop zou kunnen worden aangeboden. "Er is zeer kostbare technologie en expertise voor nodig. Ook moet iedereen vrij zijn om zelf te kiezen of hij zijn genoom wil weten en niemand mag om zijn genetische aanleg worden gediscrimineerd. Als dat allemaal is gewaarborgd, breekt het tijdperk van strikt persoonlijke en participerende zorg aan", aldus de hoogleraar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top