ACTUEEL

NZa wacht met verlaging orthodontietarief

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal de tarieven voor orthodontie pas in de loop van 2011 verlagen. De reden hiervoor is dat dan gelijke tarieven voor beugelbehandelingen bij tandartsen en orthodontisten kunnen worden ingevoerd.

 Risico

De tarieven bij orthodontisten kunnen volgens de NZa in principe nu al verlaagd worden, maar als de tandartstarieven niet volgen, is de verwachting dat veel orthodontisten zich uitschrijven. Als tandarts kunnen zij hogere tarieven rekenen. Daarnaast bestaat het risico dat de complexe orthodontiezorg in gevaar komt. De NZa wil daarom nu in de loop van 2011 gelijke tarieven invoeren.  

Lager

De NZa concludeerde in juli 2010 na onderzoek dat de orthodontietarieven bij orthodontisten 34 procent lager konden. Als nu al de orthodontietarieven worden verlaagd, zal het verschil in tarief tussen een beugelbehandeling bij een tandarts en orthodontist veel groter worden dan het huidige verschil van gemiddeld 2,25 procent. Het verschil in tarief zou kunnen oplopen tot 36 procent. De kans dat orthodontisten zich door dit verschil in tarief gaan uitschrijven en als tandarts gaan declareren, is erg groot.  De consument zou dan niet minder, maar juist meer gaan betalen voor een beugel in 2011, denkt de NZa.

Regels

Orthodontisten mogen zich op grond van de regels uitschrijven om dan als tandarts te declareren. Wat niet mag, is dat voormalig orthodontisten die zich hebben laten uitschrijven, toch de titel orthodontist blijven voeren. Hiertegen is de NZa de afgelopen maanden samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opgetreden.

‘Slechte zaak'

De Consumentenbond reageert ontstemd op het besluit van de NZa en noemt het uitstel "een zeer slechte zaak". Met hun dreigement om zich massaal uit te schrijven hebben de orthodontisten de NZa in de tang, zo concludeert de Consumentenbond. De Consumentenbond vindt het belangrijk dat onderzoek naar tarieven en inkomsten gedegen gebeurt, maar wil dat de NZa een termijn noemt waarop consumenten eindelijk meer duidelijkheid krijgen. Positief staat de bond tegenover het voornemen om nog steeds de tandarts en orthodontietarieven voor beugelbehandelingen gelijk te trekken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top