ACTUEEL

Slaappatiënten kregen ten onrechte ademapparatuur

Zeshonderd mensen met slaapproblemen worden komende weken door Kempenhaeghe in Heeze benaderd voor een mogelijk consult door de instellingsarts. Aanleiding is dat een arts die in het centrum voor slaapgeneeskunde werkte, op onjuiste gronden patiënten een ademhalingsapparaat heeft voorgeschreven. Dit heeft een woordvoerster van Kempenhaeghe dinsdag gezegd.

Zeshonderd patiënten natrekken

De arts in kwestie is niet meer werkzaam voor Kempenhaeghe. Of hij is ontslagen wil de instelling niet zeggen. Ook over zijn motieven wordt gezwegen. Het is onduidelijk hoeveel van de zeshonderd patiënten de ademhalingsapparatuur ten onrechte kregen toegewezen. Alle medische dossiers vanaf 2003 worden nu aan de hand van een telefonische enquête nagetrokken.

Fout aan het licht

De fout kwam aan het licht toen een andere instellingenarts een patiënt onderzocht. Kempenhaeghe heeft de zaak gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Geen nadelige gevolgen

De ondersteunende ademhalingsapparatuur wordt door de patiënten elke nacht gebruikt en zorgt ervoor dat de luchtwegen openblijven. Hierdoor vermindert het aantal keer dat tijdens de slaap een ademhalingsstop optreedt. Ieder slapend mens heeft last van een onregelmatige ademhaling, maar bij hoge frequenties kan het leiden tot een slaapstoornis. Volgens Kempenhaeghe zijn er geen aanwijzingen dat de onjuist voorgeschreven ademhalingsapparatuur nadelige medische gevolgen heeft.
De instelling heeft de betrokken patiënten per brief op de hoogte gesteld. Per geval zal worden bekeken of nieuw onderzoek naar hun slaapklachten nodig is.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Broxy

18 maart 2009

"Of hij is ontslagen wil de instelling niet zeggen. Ook over zijn motieven wordt gezwegen"Beseffen ze nou nog steeds niet dat je direct volledige openheid moet geven in dit soort gevallen? Deze houding doet de instelling meer kwaad dan goed. Het wantrouwen van (toekomstige) patienten en hun omgeving wordt er alleen maar door gevoed. En voor de gezondheidszorg in het algemeen bevestigt deze verklaring de algemene indruk dat doktoren elkaar toch altijd dekken en het medisch beroepsgeheim vooral wordt gebruikt om het eigen falen te verdoezelen.

Peijnenborg

27 augustus 2009

Lees het nou goed.Het probleem is niet dat er patienten benadeeld zijn (ik denk dat dat nog niet eens een reden is voor non-aktief). Het probleem is dat het de verzekeringsmaatschappijen geld heeft gekost !!!!

Bijzonder dat de link tussen verzekering en gezondheid hier wel erg duidelijk wordt.

Top