ACTUEEL

Waterlandziekenhuis faalt bij nazorg

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend faalt bij de nazorg aan slachtoffers van een omstreden rugchirurg. Dat meldt RTV Noord-Holland op basis van een rapport van Zorgbelang Noord-Holland.

Klachten

De arts werd dit jaar ontslagen omdat hij grove fouten maakte bij operaties. Uit het rapport blijkt dat de overgrote meerderheid van de patiënten zich niet serieus voelt genomen en dat het Waterlandziekenhuis op alle onderdelen van de nazorg gemiddeld 'diep onvoldoende' scoort; een 3,3 gemiddeld.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

21 december 2010

Het begrip nazorg is een misleidend eufemisme. Het verlenen van adequate zorg voor tijdens en na medische behandeling, zoals bv een operatie behoort tot de algemene zorgplicht op grond van de Wet Geneeskundige Behandeling-overeenkomst. Het verstrekken van eerlijke informatie en van herstelbehandeling na medische fouten, zoals veroorzaakt door deze arts behoort tot de wettelijke zorgplicht. Zowel de arts als het ziekenhuis falen in de nakoming van hun zorgplicht en zijn zowel tuchtrechtelijk, civielrechtelijk als strafrechtelijk aansprakelijk.
Helaas hanteren artsen echter de onderlinge zelf opgelegde zwijgplicht en zullen zij vrijwel nooit een belastende schriftelijke verklaring afleggen ten koste van een disfunctionerende collega. Dus zijn procedures tegen artsen en ziekenhuizen vrijwel kansloos. Artsen staan blijkbaar boven de wet.

Top