ACTUEEL

OM eist tbs voor verdachte drama ’s Heeren Loo

Officier van justitie Monique Panhorst heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar ontslag van rechtsvervolging en oplegging van tbs met dwangverpleging geëist tegen de 37-jarige Antonius O. uit Wieringerwerf. Hij wordt beschuldigd van dubbele poging tot moord.

Steken

De man is bewoner van ‘s Heeren Loo, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij probeerde op 7 april van dit jaar twee mensen dood te steken. Psychologisch en psychiatrisch onderzoek heeft uitgewezen dat hij ontoerekeningsvatbaar was. O. is autistisch en licht zwakzinnig.

Het incident gebeurde in het huis van een andere bewoner. Een van de slachtoffers was diens 48-jarige moeder. Zij liep steek- en snijwonden op in onder meer haar gezicht, hals en handen. Een 51-jarige begeleidster werd veertien keer gestoken. Ook werd haar pink bijna afgesneden.

Schade

eide slachtoffers hebben lichamelijk en emotioneel nog steeds last van het incident. De 51-jarige begeleidster wil mede daarom 10.000 euro schadevergoeding van de verdachte. ‘s Heeren Loo heeft zich aansprakelijk gesteld voor de schade die het andere slachtoffer leed.

De 37-jarige verdachte ging in de ochtend van 7 april van dit jaar door het lint na een gesprek over zijn financiën met zijn bewindvoerder en een medewerker van stichting MEE. Nadat die waren vertrokken, pakte hij een broodmes uit de gootsteen en liep naar het huis van een medebewoner.

Vleesmes

Eenmaal binnen liep hij recht op de moeder van de medebewoner af, die in de kamer op een stoel zat. Hij stak op haar in, waarna ze achterover viel en gewond raakte. Op het moment dat hij opnieuw wilde steken, schoot de begeleidster te hulp. Zij ontfutselde de man het mes en raakte hierbij licht gewond. Toen de verdachte wegging, belde ze 112. Maar O. kwam terug met een vleesmes, waarmee hij op de vrouw instak en haar zwaar verwondde.

De advocaat van O. pleit voor opname van een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank doet 4 januari uitspraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top