ACTUEEL

Snel alarm bij mishandeling voorkomt kinderleed

Ziekenhuizen kunnen veel leed voorkomen als ze meteen alarm slaan als ze vermoeden dat een kind is mishandeld. Dit blijkt uit een proef in de regio Haaglanden waar de afdelingen spoedeisende hulp van vijf ziekenhuizen in Den Haag, Leidschendam en Delft sinds begin vorig jaar direct alarm slaan als zij denken dat een kind is mishandeld.

De woordvoerster van het Medisch Centrum Haaglanden heeft een bericht hierover in het AD dinsdag bevestigd. Bij de 138 onderzochte zaken bleek in slechts negen gevallen geen sprake van mishandeling. Vorig jaar hebben de vijf ziekenhuizen 174 keer het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) ingeschakeld. In 2007, toen het nieuwe protocol nog niet was ingevoerd, was het aantal meldingen nul. De cijfers worden dinsdagmiddag aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin overhandigd.

Protocol

Hester Diderich, verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Haaglanden, heeft het protocol opgesteld. Zij had tot dan regelmatig het vermoeden dat een kind slachtoffer van geweld was of getuige van geweld tussen de ouders was geweest. “Maar mijn collega's en ik maakten nauwelijks melding in dat soort situaties. Uit angst om ouders onterecht te beschuldigen, om de privacy te schenden en wegens gebrek aan ziekenhuisbeleid”, zegt zij in het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top