ACTUEEL

Gemeenten in verzet tegen overheveling zorgtaken

Gemeenten in verzet tegen overheveling zorgtaken

Zeker tien gemeenten verzetten zich tegen de uitvoering van nieuwe zorgtaken als daaraan een verplichte bezuiniging verbonden zijn. Naast Nijmegen hebben ook Helmond en Etten-Leur bezwaar aangetekend tegen de kabinetsplannen op het gebied van de jeugdzorg, Wajong en AWBZ. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Korting

Het kabinet wil enkele zorgtaken decentraliseren en de uitvoering van de AWBZ voor een deel bij de gemeenten neerleggen. Het kabinet gaat er vanuit dat gemeenten betreffende taken efficiënter kunnen uitvoeren. Waar de gemeenten moeite mee hebben is dat het kabinet deze efficiencykorting al in  mindering heeft gebracht op het beschikbare zorgbudget.

Bevoegdheden

De campagne tegen bezuinigingen wordt mede aangestuurd door PvdA-Kamerlid Hans Spekman. Hij  stuurde een brief naar alle gemeentelijke PvdA-fracties met het verzoek om bezwaar aan te tekenen tegen de kabinetsplannen.  In Binnenlands Bestuur haalt Spekman de jeugdzorg aan als voorbeeld van de negatieve effecten die de kabinetsplannen hebben. "Het kabinet heeft besloten dat jongeren met een IQ van tussen de 70 en 80 geen extra ondersteuning meer krijgen", aldus Spekman. "De gemeente krijgt daar dus ook geen geld voor. Maar die jongere heeft natuurlijk wel ondersteuning nodig. Die klopt dan bij de gemeente aan en de gemeente mag het - uit eigen zak - oplossen."

VNG

De moties sluiten aan bij het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG vindt het best dat gemeenten zorgtaken uit voeren, mits ze voldoende beleidsruimte en budget krijgen.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Familie

23 december 2010

Dat belooft nog wat naar de nabije toekomst. Want dan komt de eindverantwoordelijkheid voor verpleeg en verzorgingshuizen in het geheel bij gemeentes te liggen!

Carla

23 december 2010

Verschrikkelijk als de gemeentes nog meet macht gaan krijgen.
Burgers let op uw saeck! Weet waarop u in maart gaat stemmen.

Carla

23 december 2010

@ Mezelf

t=r

hqhzQKKZ

28 december 2011

Never seen a bteter post! ICOCBW

QlZIKUixCNOvuFyd

31 december 2011

x8OHlE <a href="http://kcxvnvzsubqr.com/">kcxvnvzsubqr</a>

Top