ACTUEEL

Misschien miljoenen proefdieren minder nodig

Misschien miljoenen proefdieren minder nodig

Een nieuwe richtlijn kan de komende vijf jaar alleen al in Europa enkele miljoenen proefdieren het leven sparen. Wereldwijd zal de vraag naar proefdieren met vele tientallen miljoenen kunnen afnemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Dat concludeert professor dr. Aldert Piersma, als reproductietoxicoloog verbonden aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Utrecht. Hij onderzocht, samen met wetenschappers uit andere landen, de bestaande procedures voor het vaststellen van schadelijkheid van chemische stoffen op de vruchtbaarheid. Tot nu toe werden voor dat onderzoek twee generaties nakomelingen van -hoofdzakelijk- ratten gebruikt. Piersma en zijn collega's ontdekten dat de testresultaten bij de tweede generatie eigenlijk nooit afweken van de resultaten bij de eerste generatie. Er zijn dus veel minder proefdieren nodig.

Nieuwe methode

De OESO, de organisatie van industrielanden, heeft de aanbevelingen inmiddels overgenomen. Volgens Piersma ligt de bal nu bij de Europese Unie. Pas als die instemt, kan de nieuwe onderzoeksmethode daadwerkelijk worden ingevoerd in Europa, maar ook daarbuiten. Volgens de onderzoeker is dat niet alleen een goede zaak voor het dierenwelzijn, maar ook voor de kwaliteit van het onderzoek. "De nieuwe methode die we hebben ontwikkeld, is veel beter dan de oude manier."

EU-beslissing

Hij hoopt dat de EU-beslissing geen jaren op zich laat wachten. Nederland en Frankrijk zijn volgens Piersma voor de beleidswijziging. Hij verwacht dat de weerstand vooral uit Scandinavië zal komen. "Zij zijn daar waarschijnlijk bang dat de veiligheid wordt aangetast. Maar ik denk dat de richtlijn uiteindelijk wordt aangenomen. Je kunt een uitspraak van de OESO immers niet zo maar naast je neerleggen", aldus de onderzoeker. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top