ACTUEEL

Verzekeringsgigant Eureko schrapt 2500 voltijdbanen

De Nederlandse verzekeringsgigant Eureko is vorig jaar snoeihard geraakt door de wereldwijde financiële crisis. Het concern, eigenaar van de verzekeraars Achmea en Zilveren Kruis, leed een verlies van 2,1 miljard euro. Om de kosten terug te brengen, schrapt het bedrijf uit Zeist 2500 voltijdbanen in de komende drie jaar.

Jaarcijfers

Eureko, waartoe ook Agis en Interpolis behoren, maakte dinsdag de definitieve jaarcijfers bekend. Voor ongeveer vijfhonderd werknemers geldt gedwongen ontslag, zei bestuursvoorzitter Willem van Duin. Bij Eureko werken 25.000 mensen, van wie ongeveer 20.000 in Nederland.

Reorganisatie

De andere tweeduizend banen verdwijnen onder meer door natuurlijk verloop en het opzeggen van contracten met externen. Voor de meeste eigen mensen zoekt Eureko intern een nieuwe baan. Eureko verwacht met de maatregel vanaf 2011 jaarlijks 300 miljoen euro kosten te besparen. De reorganisatie kost Eureko eenmalig 50 miljoen euro.

Zorgverzekeraars

Waar de ontslagen vallen, is nog niet bekend. Wel zei Van Duin dat de bedrijfsonderdelen die zorgverzekeringen verkopen minder geraakt zullen worden dan andere.”Want daar hebben we de afgelopen jaren al flink wat arbeidsplaatsen afgebouwd”, aldus de topman. Behalve op de markt van zorgverzekeringen is Eureko ook groot in schade- en levensverzekeringen.

Eureko

Eureko is in Nederland een gigant op de zorgmarkt. Zo'n 4,7 miljoen Nederlanders hebben een zorgverzekering bij een van de dochterbedrijven. Verder is Eureko actief in elf Europese landen. In 2007 boekte Eureko nog een winst van 979 miljoen euro.

Rabobank

Rabobank is grootaandeelhouder van Eureko met 39 procent van de aandelen. De coöperatieve bank verwierf in 2005 een groot belang in ruil voor de aansluiting van dochter Interpolis bij Eureko.

Strop

Het afgelopen jaar is uitermate woelig gebleken voor Eureko. “Net als iedere financiële instelling zijn we hard geraakt door de crisis”, stelde Van Duin. Eureko zag de waarde van beleggingen met ruim 1,1 miljard euro dalen. Een strop van bijna 800 miljoen euro kwam doordat enkele dochterbedrijven in Portugal en Groot-Brittannië minder waard werden.

Injectie

Maar ook 2009 is onrustig begonnen. Omdat het eigen vermogen van Eureko harde klappen kreeg, sprongen Rabobank en Stichting Achmea (in bezit van 54 procent van de aandelen) Eureko vorige maand te hulp met een injectie van 1 miljard euro. Verder stapte de voormalige bestuursvoorzitter Maarten Dijkshoorn begin januari plots op. Eureko heeft nooit uitgelegd wat er precies aan de hand was.

Vastgoed

Financieel directeur Gerard van Olphen verwacht ook in 2009 een zwaar jaar, onder meer omdat hij denkt dat de waarde van vastgoed onder druk zal komen te staan.

Tijdelijke staatssteun

Bestuursvoorzitter Van Duin merkte op dat hij vindt dat de Nederlandse regering goed werk doet. Hij hoopt wel dat de staatssteun tijdelijk is. ”Want we hebben gemerkt dat sommige klanten liever zaken doen met een bedrijf dat ruggesteun heeft gehad van de overheid.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top