ACTUEEL

Aantal ivf-baby’s in 2009 toegenomen

Aantal ivf-baby’s in 2009 toegenomen

Een op de 38 baby's, die in 2009 zijn geboren, is een ivf-baby. Het aantal kunstmatig verwekte kinderen is daarmee opnieuw gegroeid. Het aantal meerlingen dat door ivf wordt geboren, is afgenomen van 13,5 procent in 2008 naar 10,8 procent vorig jaar. Dat blijkt uit ivf-cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.

Slaagkans

De slaagkans van de ivf/icsi-behandeling is toegenomen en bedraagt nu gemiddeld ruim 26 procent per cyclus (poging). De uiteindelijke kans op een kind is groter, omdat een volledige behandeling meerdere cycli omvat.

Bezuiniging op ivf

De overheid heeft aangekondigd te willen bezuinigen op ivf-behandelingen. Doordat er minder meerlingen zijn geboren, is een deel van dat bedrag volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie al gerealiseerd. Bij de geboorte van meerlingen treden vaker complicaties op, waardoor de zorgkosten hoger zijn. Doordat er steeds vaker één embryo in plaats van twee in de baarmoeder wordt geplaatst, is het aantal meerlingen afgenomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top